Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Joep Nicolas (1897-1972)
Adopteer dit monument.

Delft, 'Gedenkraam der Bevrijding' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Delft, 'Gedenkraam der Bevrijding' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Gedenkraam der Bevrijding' in Delft is een gebrandschilderd glas-in-loodraam.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkraam der bevrijding in Delft is in 1956 aangebracht bij de restauratie van de Oude Kerk (1949-1961). Het herinnert aan de bevrijding van de bezetter in mei 1945.

Locatie
Het gedenkraam is aangebracht in de kopgevel van de noorderdwarsbeuk in de Oude Kerk, gevestigd aan het Heilige Geestkerkhof in Delft.

Bronnen:

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Oleksiy Onishchenko | 4 mei 2020

Voor iedereen, die voor onze vrijheid heeft gevochten

W.a.lips | 28 april 2020