Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Sjef Eymael (ontwerp), Jef Wanders (uitvoering)
Onthulling: 13 september 1969
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door RKBS St. Brigida.

Noorbeek, bevrijdingsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Noorbeek (gemeente Eijsden-Margraten) is een bronzen beeldengroep van drie vliegende duiven. De beeldengroep is bevestigd op een houten paal met bronzen plaquette.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'ONTHULD DOOR
H.M. KONINGIN JULIANA
13 SEPTEMBER 1969
HERDENKEND
DE 25-JARIGE BEVRIJDING
VAN NOORBEEK
ALS EERSTE GEMEENTE
VAN NEDERLAND'.

Symboliek
Het monument verbeeldt een vlucht vogels die vanaf het zuiden de boodschap van de bevrijding het land in brengt via de grensplaats Noordbeek.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Noorbeek (gemeente Eijsden-Margraten) aan het feit dat Noorbeek op 13 september 1944 als eerste gemeente van Nederland werd bevrijd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 13 september 1969 door Hare Majesteit Koningin Juliana.

Bronnen

  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht