Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Martin van Waning
Onthulling: 31 augustus 1955
Adopteer dit monument.

Kampen, 'Smekende Handen' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Smekende Handen' in Kampen is een bronzen beeld van in elkaar gevouwen en omhoog gerichte handen. Het beeld is geplaatst op een cirkelvormige zuil met inscriptie.

Tekst
Op de zuil zijn de namen van de twaalf oorlogsslachtoffers aangebracht.

Symboliek
De handen staan symbool voor de roep om vrede en vrijheid.

Wijziging
Oorspronkelijk was het monument geplaatst aan het Van Engelenbergplantsoen. Begin jaren zestig is het monument verplaatst naar het stadsplantsoen aan de 3e Ebbingestraat.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Smekende Handen' is opgericht ter nagedachtenis aan twaalf inwoners van Kampen die tussen 1945 en 1951 sneuvelden in het voormalige Nederlands-Indië.

Onthulling
Het monument is onthuld op 31 augustus 1955.

Locatie
Het monument is geplaatst in het stadsplantsoen aan de 3e Ebbingestraat te Kampen.

Bron
Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|/945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht