Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Truus Menger-Oversteegen (29-08-1923)
Onthulling: 5 mei 1985
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Stevenshof.

Leiden, 'Vrouwenverzet' (Foto: B. van Bohemen/NIOD)
Leiden, 'Vrouwenverzet' (Foto: B. van Bohemen/ NIOD)
Leiden, replica monument 'Vrouwenverzet' (foto: Jan Lafeber, wikipedia)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Vrouwenverzet' in Leiden is een bronzen beeldengroep van vier vrouwenfiguren. Een van de vrouwen houdt strijdvaardig haar rechter vuist in de lucht. Het beeld is geplaatst op een rechthoekig voetstuk.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'TER ERE VAN ALLE LEIDSE VROUWEN
UIT HET VERZET 1940 - 1945.'

Wijziging
Helaas bleek de gieterij in Zwanenburg, die het beeld gegoten had, slecht werk geleverd te hebben. Al na twee jaar moest het beeld vervangen worden door een nieuw exemplaar, gegoten door de Rijnlandsche Kunstgieterij in Leiden.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Vrouwenverzet' herinnert de inwoners van Leiden aan alle Leidse vrouwen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor de strijd tegen de bezetter.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1985.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Agatha van Alkemadestraat/Margaretha Simonskade, bij de Veenwatering in de Stevenshofjespolder te Leiden.

Bronnen

  • Gemeente Leiden;
  • Jaarboek van de Dirk van Eck-stichting, 1 mei 2004.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht