Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘Vrouwe des Overvloeds’ in Willemstad (Curaçao, Nederlandse Antillen) is een bronzen beeld van vrouwenfiguur in een lang gewaad. Zij houdt in haar linkerhand de Hoorn des Overvloeds, gevuld met rozen en in de rechterhand een roos. Het beeld is geplaatst op een opvallend groot, rechthoekig voetstuk van natuursteen. Het gedenkteken is 4 meter 96 hoog.

Tekst
In het voetstuk is zowel in het Nederlands als in het Papiaments een tekst gekerfd die de dankbaarheid van Nederland jegens de Nederlandse Antillen verwoordt.

Symboliek
Het monument symboliseert de erkentelijkheid van Nederland jegens de Nederlandse Antillen voor de geboden hulp tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Hoorn des Overvloeds is een legendarische voorwerp, dat overvloed schonk. Het symbool stamt oorspronkelijk uit de Griekse mythologie. Volgens de mythe is de Cornucopia de hoorn van de geit Amalthea, die Zeus zoogde op Kreta. Als dank zette Zues haar aan de hemel als een sterrenbeeld, en haar hoorn schonk de houder ervan alles wat hij of zij begeerde.

De geschiedenis

Het monument ‘Vrouwe des Overvloeds’ in Willemstad (Curaçao, Nederlandse Antillen) is een geschenk van de Nederlandse regering aan de Nederlandse Antillen als blijk van erkentelijkheid voor de geboden hulp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Nederlandse Antillen hebben zonder meer Nederland en de geallieerden gesteund tijdens de oorlog. Hoewel er gevreesd werd door sommige bestuurders in de koloniën in de West voor anti-Nederlandse gevoelens, sinds het contact met Nederland was verbroken en Amerikaanse troepen zich hadden geïnstalleerd in de Nederlandse koloniën. Anti-Nederlandse gevoelens waren er wel, maar bleven marginaal. De Surinamers en Antillianen waren niet bereid om te vechten voor hun onafhankelijkheid en gaven zelfs blijk van medeleven, goedgeefsheid en hulpvaardigheid.

Het feit dat er in de West niet zo veel meer Joodse vluchtelingen zijn opgevangen lag aan de gouverneurs en niet aan de bevolking. De band met met Nederland en de Nederlanders werd versterkt door de sympathie voor het Nederlandse Koninklijk Huis. Prinses Juliana bezocht de koloniën in de West tijdens de oorlogsjaren en dat was voor velen een feestelijke gebeurtenis.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Nederlandse regering.

Onthulling
Het monument is onthuld op 7 augustus 1953 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument staat voor de ingang van Fort Amsterdam in Willemstad (Curaçao, Nederlandse Antillen).

Bron
Wereldoorlog in de West: Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba, Liesbeth van der Horst (Amsterdam, Uitgeverij Verloren BV, 2005). ISBN 90 6550 7949.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents