Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument slachtoffers ‘Lely’ en ‘Willemstad’ bestaat uit een rechthoekige plaquette van roestvast staal met de namen van de 13 slachtoffers in Numansdorp (gemeente Hoeksche Waard).

Tekst
De tekst van de plaquette luidt:

‘SLACHTOFFERS BESCHIETING RTM VEERBOTEN MINISTER C. LELY EN WILLEMSTAD DOOR 12 GEALLIEERDE JACHTVLIEGTUIGEN OP 13 NOVEMBER 1943

ADRIANUS VAN DEN BERG
WILLEMSTAD – 32 JAAR

JAN HENDRIK BRUNT
ROTTERDAM – 31 JAAR

PIETER A. CAPELLE
OOSTERLAND – 28 JAAR

PIETER DUSON
NAALDWIJK – 43 JAAR

ANTONIA J. HERSELMAN
DINTELOORD – 60 JAAR

JAN. L. VAN HEUKELEN
BURGH – 51 JAAR

ANTHONY HUSSON
BRUINISSE – 56 JAAR

DIRK C. DE JONG 
NUMANSDORP – 51 JAAR

HENDRIK JUMELET
ROTTERDAM – 10 JAAR

STOFFEL I. JUMELET
BRUINISSE – 57 JAAR

HENDRINA J. VAN DEN OUDEN
NIEUWERKERK – 32 JAAR

JAN VAANE
ELKERZEE – 24 JAAR

PIETER K. VETH
ROTTERDAM – 29 JAAR.’    

De geschiedenis

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de 13 burgerslachtoffers van de beschieting van twee RTM veerboten op 13 november 1943 door 12 geallieerde jachtvliegtuigen.

Twaalf Hawker Typhoons van 198 squadron RAF, die waren opgestegen vanaf de basis Manston in Engeland, voerden onder de militaire codenaam Roadstead, op zaterdag 13 november 1943 een aanval uit op een konvooi schepen in het Volkerak en het Hollandsch Diep ter hoogte van Willemstad. Om circa 16.15 uur werd vanuit de bewolking de aanval ingezet, waarbij 2 formaties van elk 6 jagers de aanval uitvoeren op o.a. de Rotterdamse Tramweg Maatschappij (RTM) veerboten SS Willemstad en SS Minister C. Lely. Beide veerboten waren net vertrokken uit de Tramhaven van Numansdorp, op weg naar respectievelijk Willemstad (Noord-Brabant) en Zijpe (bij Bruinisse) Zeeland.

Het Duitse luchtafweergeschut op de Willemstadse wallen weerde zich danig, echter de jagers werden niet geraakt.
De Typhoons  voerden meerdere aanvallen uit. De veerboot ‘Willemstad’ werd, doorzeefd met kogels, door kapitein van de Est op de beschoeiing aan de Westdijk bij Willemstad gezet. Duitse soldaten droegen de gewonden, vrouwen en kinderen, wadend door het water, aan wal.  De veerboot ‘Minister C. Lely’ kon aan de grond gezet worden op de Hellegatsplaat, waar zij deels uitbrandde, de vrijwillige brandweer van Willemstad was actief bij de bestrijding van de brand. Die dag werden 9 doden aan land gebracht, van de 29 gewonden, waarvan 15 zwaar, die in verschillende ziekenhuizen werden ondergebracht, overleden er dezelfde dag vier.
De meeste doden en gewonden vielen aan boord van de ‘Lely’. Verder sneuvelde een Duits soldaat aan boord van de ‘Willemstad’.

Oprichting
De plaquette kwam tot stand dankzij inspanning van overlevende Cees Pijl, Zuid-Beijerland.

Onthulling
Het monument is onthuld op 9 juli 2015.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich aan de muur van het havenkantoor aan de Veerhaven 7 te Numansdorp,  (gemeente Hoeksche Waard).

Bronnen

  • ‘Willemstad in de Oorlogsjaren 1940-1945’ door Const. van Nispen
  • ‘Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940-1945’, Henk Nootenboom Strijen 2015.

 

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents