Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Eddy Roos (beeld), Harm van Weerden (sierbestrating)
Onthulling: 1986
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Bredero Beroepscollege.

Amsterdam, Spanjemonument (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Amsterdam, Spanjemonument (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Amsterdam, Spanjemonument (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Spanjemonument in Amsterdam (gemeente Amsterdam) is een granieten voetplaat met een roestvrij stalen spiraal, waarop twee horizontale figuren van brons zijn aangebracht. Rond het gedenkteken is een sierbestrating in de kleuren van de Spaanse vlag aangelegd. Het monument wordt omgeven door vier gemetselde muurtjes. Achter het beeld hangt op één van deze muurtjes een plaquette van natuursteen met daarop een tekst.

Tekst
De tekst op dit monument luidt:
'1936-1939 NO PASARAN.

A LOS HOMBRES Y MUJERES HOLANDESES QUE PARTICIPARON EN LA GUERRA CIVIL DE ESPANA Y CAYERON EN LA LUCHA CONTRA EL FASCISMO. SU ACTITUD VIGILANTE Y DE RESISTENCIA ES UN AVISO - PARA HOY Y MAÑANA - CONTRA TODA FORMA DE FASCISMO.' 

In het Nederlands betekent dit:

'AAN DE NEDERLANDSE MANNEN EN VROUWEN DIE IN DE SPAANSE BURGEROORLOG MEEVOCHTEN EN SNEUVELDEN IN DE STRIJD TEGEN HET FASCISME. HUN HOUDING VAN WAAKZAAMHEID EN VERZET BLIJFT EEN WAARSCHUWING TEGEN IEDERE VORM VAN FASCISME VOOR MENSEN VAN VANDAAG.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Spanjemonument herinnert de inwoners van Amsterdam aan de Spaanse burgeroorlog.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1986.

Bronnen

  • Stadsdeel Amsterdam-Noord;
  • G. Klatser-Oedekerk. Stichting Spanje 1936-1939.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Hazel Pinelo | 1 mei 2020

Stay Strong! We'll get through this