Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Middelharnis, monument aan het Havenhoofd (foto: H. v.d. Meer)
Middelharnis, monument aan het Havenhoofd (foto: H. v.d. Meer)
Middelharnis, monument aan het Havenhoofd (foto: H. v.d. Meer)
Middelharnis, monument aan het Havenhoofd (foto: H. v.d. Meer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan het Havenhoofd in Middelharnis (gemeente Goeree-Overflakkee) is een halfronde natuurstenen gedenksteen, ingebed in keien. Naast de steen is een gestileerd natuurstenen kruis geplaatst.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'NA EEN MISLUKTE ONTVLUCHTINGSPOGING
NAAR DE
GEALLIEERDEN,
ZIJN DOOR DE DUITSCHERS
OP 9 DEC. 1944
TE MIDDELHARNIS GEFUSILLEERD
DE ARMENEN,
GRISCHA INGENIEUR RUBEN INGENIEUR
WALODJA INGENIEUR GORA INGENIEUR
SASCHA INGENIEUR MEIRAPET STUDENT
MRATSCHIK JOURNALIST'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Gora 01-01-1970 09-12-1944
Gritscha 01-01-1970 09-12-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het Havenhoofd in Middelharnis (gemeente Goeree-Overflakkee) is opgericht ter nagedachtenis aan zeven Armeniërs die in Duitse krijgsdienst zijn omgekomen. Zij werden tijdens een vluchtpoging naar bevrijd Nederland door de bezetter gearresteerd en hier op 9 december 1944 gefusilleerd.

De namen van de zeven omgekomen Armeniërs luiden:

Gora, Grischa, Meirapet, Mratschik, Ruben, Sascha en Walodja.

Bronnen

  • Gemeente Middelharnis;
  • Beelden en gedenktekens in de gemeenten Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee, (Middelharnis, VVV/ANWB Overflakkee, in samenwerking met de gemeenten Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee, 2001).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.