Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Wim Quist
Onthulling: 10 april 2013
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Agnesschool.

Het monument

Vorm en materiaal
Het Joods Kindermonument in Rotterdam bestaat uit een stalen boog waarop de namen van 686 Joodse kinderen zijn aangebracht. Bij het monument bevindt zich ook een stuk muur van de voormalige Loods 24. Op deze muur is een gedenkplaat aangebracht met de namen van alle Rotterdamse Joodse slachtoffers.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Beek John 26-06-1932 19-02-1943
Beek Mary Greta 19-07-1930 19-08-1942

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Joods Kindermonument in Rotterdam (gemeente Rotterdam) is opgericht ter nagedachtenis aan de 686 Rotterdamse Joodse kinderen van 0 tot 12 jaar, die in 1942 en 1943 vanuit Loods 24 naar Westerbork en van daaruit op transport naar Auschwitz en Sobibor gingen.

Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van Stichting Joods Kindermonument.

Onthulling
Het monument werd op 10 april 2013 onthuld door burgemeester Aboutaleb. Hierbij waren bijna 700 Rotterdamse basisschoolleerlingen, genodigden en belangstellenden aanwezig.

Locatie
Aan de Stieltjesstraat, bij de muur van Loods 24 te Rotterdam (gemeente Rotterdam).  

Bron
Website Joods Kindermonument.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Christie Hofmeester | 5 mei 2020

Ik woon nog niet zo lang in Rotterdam en 'ontdekte' dit monument tijdens een wandeling door mijn buurt. In Amsterdam (Oost) heb ik als juf in het basisonderwijs kinderen vaak over de Hollandsche Schouwburg verteld en wat daar plaatsvond; dit monument helpt mij om Rotterdamse kinderen te vertellen over Loods 24 en wat daar heeft plaatsgevonden. Sommige kinderen in mijn groep 8 wisten aan het begin van het schooljaar niet eens van het bombardement van hun stad, laat staan wat hun leeftijdsgenoten indertijd overkwam. Compassie begint bij kennis.

Fam Appel | 4 mei 2020

Dit is een bijzonder en belangrijk monument voor de Joodse kinderen. We moeten blijven herdenken en stilstaan bij de kinderen die in grote angst hebben geleefd en dit niet hebben overleefd. Dit mag niet meer gebeuren maar kinderen leven nog steeds in angst in oorlogsgebieden.

Ryanne | 29 april 2020

Goed om te blijven herdenken. Sterker door strijd.

Amber de Bruin | 28 april 2020

Opdat wij nooit vergeten

Dick en Dienny Kroos | 28 april 2020

Het joods Kindermonument geeft op indrukwekkende manier weer de waanzin van de 2e wereldoorlog , waar vele Joodse kinderen werden omgebracht in vernietigingskampen. Eigenlijk moeten we steentjes hierbij leggen .