Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Ben Kraan
Onthulling: 1990
Adopteer dit monument.

Bodegraven, grafmonument Burgemeester Vonk (foto: Dhr. B. de Groot, Stichting Historische Kring Bodegraven)

Het monument

Vorm en Materiaal 
Het gedenkmonument voor Burgemeester Vonk (gemeente Bodegraven-Reeuwijk) bestaat uit een rechthoekig metselwerk met daar binnen aan de zijkanten vier rechthoekige haagjes en in het middendeel natuurstenen platen. In het midden van het metselwerk bevindt zich een plaquette van labradormarmer met daarop het wapen van de voormalige gemeente Bodegraven en een tekst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:
'TER NAGEDACHTENIS AAN

GERRIT ROKUS VONK

BURGEMEESTER VAN BODEGRAVEN
NEERGESCHOTEN OP 20 DEC. 1944

STA EEN OGENBLIK STIL

VERGEET NOOIT HET OFFER, DAT HIJ VOOR BODEGRAVEN BRACHT.' 

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkmonument voor Burgemeester Vonk is opgericht ter nagedachtenis aan de burgemeester van de gemeente Bodegraven tijdens de Tweede Wereldoorlog, Gerrit Rokus Vonk. Burgemeester Vonk bood weerstand tegen de bezetter. Om die reden werd door de Hollandse landwachters besloten hem te laten arresteren op 19 december 1944. Burgemeester Vonk werd hiervoor echter gewaarschuwd door Simon de Rijk, verzetslid en conciërge van de Rooms-Katholieke Meisjesschool. Vonk kon hierdoor ontsnappen uit zijn woning aan de Burgemeester Van Dobben de Brijnstraat 5 en onderduiken. Toen hij hoorde dat zijn vrouw, dochter en zoon opgepakt waren heeft hij zichzelf aangegeven. Vonk werd overgebracht naar de gevangenis in Gouda. Twee uur later werd hij hier weer opgehaald, zogenaamd om naar Rotterdam te vervoeren. Twee SD'ers hebben de burgemeester echter doodgeschoten op de Verlengde Kerkweg in Lekkerkerk.

Oprichting
Het gedenkmonument is in 1990 opgericht door inwoners van Bodegraven.

Locatie
Het monument bevindt zich bij de begraafplaats Vredehof te Bodegraven (gemeente Bodegraven-Reeuwijk).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht