Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 15 juni 2012
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Lentiz.

Vlaardingen, 'Wellington-monument' (foto: Hans van Ekelenburg)
Vlaardingen, 'Wellington-monument' (foto: Hans van Ekelenburg CC BY 3.0)
Vlaardingen, 'Wellington-monument (foto: Werkgroep Wellington Monument Vlaardingen)
Vlaardingen, 'Wellington-monument (foto: Hans van Ekelenburg, Werkgroep Wellington Monument Vlaardingen CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Wellington-monument' in Vlaardingen is een zwerfkei waarop een metalen plaquette is aangebracht. De gedenksteen is geplaatst op vierkante bestrating van klinkers. In de bestrating zijn zes kleinere keien met plaquettes aangebracht. Achter het monument is een muurtje geplaatst.

Tekst
Boven de tekst op de plaquette staan twee afbeeldingen, te weten: het embleem van het 142 Squadron Bomber Command Royal Air Force en een afbeelding van een Wellington bommenwerper. 

De tekst op de plaquette luidt:

'IN DE BUURT VAN DEZE PLAATS STORTTE OP 26 MAART1942 VLAK NA
MIDDERNACHT EEN GEALLIEERD VLIEGTUIG NEER. 
HET WAS WELLINGTON Z1321 QT-V VAN 142 SQUADRON, ROYAL AIR FORCE.
DIT VLIEGTUIG WERD BEMAND DOOR ZES JONGE MANNEN.
ZIJ KWAMEN ALLEN BIJ DEZE CRASH OM HET LEVEN. 

SERGEANT DAVID WHITE 20 JAAR BRITS
FLIGHT SERGEANT WILLIAM PIPHER 24 JAAR CANADEES
FLIGTH SERGEANT ANDREW LENNOX 23 JAAR CANADEES
SERGEANT ALFRED JELLY 29 JAAR BRITS
SERGEANT ERIC GROVES 22 JAAR BRITS
SERGEANT RONALD BARRIE 21 JAAR BRITS

AT THE GOING DOWN OF THE SUN AND IN THE MORNING WE WILL REMEMBER THEM. 

MET DANK AAN: GEMEENTE VLAARDINGEN, MADERN INTERNATIONAL B.V., ROTARYCLUB VLAARDINGEN80, ROTARYCLUB VLAARDINGEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Wellington-monument' in Vlaardingen is opgericht ter nagedachtenis aan de bemanning van een Vickers Wellington bommenwerper die vlakbij deze locatie op 26 maart 1942 in Vlaardingen is neergestort.

De namen van de zes slachtoffers luiden: Ronald Barrie, Eric Groves, Alfred Jelly, Andrew Lennox, William Pipher en David White. 

Gedurende de nacht van 25 op 26 maart 1942 voerden 254 bommenwerpers van RAF Bomber Command een aanval uit op de Duitse industriestad Essen. Het doel waren de staal- en wapenfabrieken van Krupp. Wellington Z1321 (No.142 Squadron) werd boven het doelgebied getroffen door luchtafweer. Het beschadigde toestel moest hierdoor de formatie verlaten. Het vliegtuig verloor langzaam hoogte en snelheid. Boven Vlaardingen werd de Wellington opnieuw beschoten door luchtafweer en hier werd de bommenwerper voor de tweede maal geraakt. Dit bleek de genadeklap. Het brandende vliegtuig stortte vervolgens zeven minuten na middernacht neer in een weiland binnen de grens van de gemeente Vlaardingen.  

Oprichting
De oprichting van het monument was een initatief van de Werkgroep Wellington Monument Vlaardingen.

Onthulling
Het monument is op 15 juni 2012 door Wing Commander Richard Sharpe van de Royal Air Force onthuld. Burgemeester Bruinsma van Vlaardingen hield een toespraak en een leerling van het Geuzencollege droeg een gedicht voor. Deze school heeft het monument ook geadopteerd. Eveneens aanwezig waren vertegenwoordigers van het Royal British Legion en St. Mary's Church en sergeant Johnson militair attaché van de Canadese ambassade.

Symboliek
Voor het monument zijn in de bestrating zes kleine keien aangebracht. Ieder van deze keien staat voor één van de bemanningsleden. Op iedere kei is een kleine plaquette aangebracht met daarop de naam van één van de bemanningsleden.

Locatie
Het monument staat aan het Boerderijpad in het Wijkpark Holy-Noord in Vlaardingen.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht