Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Geallieerde militairen
Onthulling: 17 september 2009
Adopteer dit monument.

Foto: Flickr.

Het monument

Vorm en materiaal
Het Onderzeebootmonument bestaat uit acht donker marmeren platen. De grootste is 3m hoog en 3m breed. De kleinere zijn 1,2m hoog en 1,2m breed. Op de platen zijn de namen aangebracht van de bemanning van zes onderzeeboten.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Albregts Hubertus Jacobus Seraphinus Marie 02-08-1912 19-06-1940
Ausum Willem 03-02-1905 19-06-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Ter nagedachtenis van de 296 bemanningsleden en commando’s, die tijdens de Tweede Wereldoorlog op zee zijn omgekomen, is in het Britse Dundee een monument onthuld. Zes onderzeeboten, waaronder de 2 Nederlandse O-13 en O-22, 2 Britse, 1 Noorse en 1 Russische zijn nog steeds 'op patrouille', oftewel niet teruggekeerd.

De Nederlandse onderzeeboten gingen in februari 1941 waarschijnlijk door Duitse zeemijnen ten onder. Er waren 73 Nederlandse slachtoffers.

Dundee herbergde van 1940 tot 1946 de 9e onderzeebootflottielje. Deze flottielje bestond uit Britse, Franse, Nederlandse, Noorse en Poolse onderzeeboten.

Onthulling
Bij de onthulling van het Onderzeebootmonument op 17 september 2009 waren de Nederlandse ambassadeur en enkele militaire functionarissen aanwezig.  

Locatie
Het Onderzeebootmonument staat in Victoria Dock te Dundee, Schotland.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.