Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Petrus Gerardus van der Lee in Vinkel (gemeente 's-Hertogenbosch) is een natuurstenen plaquette, waarop een bronzen reliëf met het portret van de verzetsman is aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'PETRUS GERARDUS VAN DE LEE
GEBOREN 15 DECEMBER 1915 TE NULAND
ALS STRIJDER VAN HET VERZET IN DE
OORLOG 1940-'45 OVERLEDEN TE
ST.MICH.GESTEL OP 8 SEPTEMBER 1944.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Petrus Gerardus van der Lee in Vinkel (gemeente 's-Hertogenbosch) is opgericht ter nagedachtenis aan deze verzetsman die op 8 september 1944 in Sint-Michielsgestel is omgekomen.

Bron
Website Oorlogsmusea.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht