Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Wil van der Laan (1950)
Onthulling: 15 september 2007
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor R.F. Gargenes in Gronsveld (gemeente Eijsden-Margraten) is een bronzen buste van een soldaat. De buste is geplaatst op een bronzen voetstuk.Op de rechterzijde van het voetstuk zijn in reliëf drie tanks, twee heraldische wapens en een kompas aangebracht.

Teksten
De tekst op de linkerzijde van de zuil luidt:

'UIT DANK EN
ALS HERINNERING
AAN DE
BEVRIJDERS VAN
GRONSVELD OP
13.9.1944
EN VOORAL
AAN SERGEANT
RAYMOND F.
GARGENES
(PENNSYLVANIA)
DIE DAARBIJ
GESNEUVELD IS
OP 21 JARIGE
LEEFTIJD.'

De tekst op de rechterzijde van de zuil luidt:

'GRONSVELD
117e INFANTERIE
REGIMENT
"OLD HICKORY"

RIJCKHOLT

113e CAVALERIEGROEP
"RED HORSE".'

Wijzigingen
In juni 2013 is het standbeeld gestolen. Deze diefstal ging gepaard met een aantal andere diefstallen en vernielingen van bronzen beelden/monumenten in de gemeente Eijsden-Margraten die in een periode van twee weken hebben plaatsgevonden.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor R.F. Gargenes in Gronsveld (gemeente Eijsden-Margraten) is opgericht ter nagedachtenis aan deze Amerikaanse sergeant die hier op 13 september 1944 in de strijd tegen de Duitse bezetter is gesneuveld.

Sergeant Raymond F. Gargenes (geboren in Meyerstown, Pennsylvania) was ingelegerd bij de Amerikaanse 30ste Infanterie Divisie. Het monument is geplaatst op de plek waar in 1944 het 117e infanterie regiment ('Old Hickory') vanuit het oosten en de 113e cavaleriegroep ('Red Horse') vanuit het zuiden elkaar troffen.

Na een voorspoedige opmars door Noord-Frankrijk en België waren de Amerikanen van de 30ste infanterie 'Old Hickory' erin geslaagd het grootste deel van Zuid-Limburg te bevrijden. Op 19 september 1944 stagneerde de Amerikaanse opmars in Zuid-Limburg, enkele kilometers ten noorden van Sittard. De frontlinie liep nu dwars door Limburg. In de daaropvolgende maanden ontstond in dit gebied een zware en bloedige strijd, waaronder de burgerbevolking zwaar te lijden had. In deze laatste fase van de Tweede Wereldoorlog kregen vele Limburgers van de bezetter het bevel te evacueren.

'Old Hickory' is de bijnaam voor de 30ste Infanterie Divisie van het Amerikaanse leger. De vertaling luidt 'oude notenboom', een bijnaam van de zevende president van de Verenigde Staten (1829-1837), generaal Andrew Jackson. Hij kreeg deze bijnaam van de soldaten die hij in de oorlog van 1812 commandeerde, omdat hij, net als zij, het schrale soldatenvoedsel at en op de grond sliep. In de geboortestaat van Jackson, Tennessee, groeit een wilde notenboom, genaamd de 'hickory'. De 30ste Infanterie Divisie werd op 18 juli 1917 gevormd uit de Nationale Gardes van Noord Carolina, Zuid Carolina en van Tennessee.

Naast de bijnaam 'Old Hickory' kreeg de divisie ook twee andere bijnamen; 'Workhorse of the Western front' en 'Roosevelt's SS'.

Onthulling
Het monument is onthuld op 15 september 2007 door wethouder Ed Warnier.

Locatie
Het monument is geplaatst op het pleintje aan de hoek Rijksweg/Kampweg in Gronsveld (gemeente Eijsden-Margraten) .

Bronnen

  • Artikel Dagblad De Limburger van 6 september 2007;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945, H.J. Mans en A.P.M. Cammaert (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Trouw.

Voor meer informatie
Website 30th Division Old Hickory.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht