Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Harrie van Schijndel
Onthulling: 4 mei 2011
Adopteer dit monument.

Uden, oorlogsmonument (foto: René Tobä)
Uden, oorlogsmonument (foto: René Tobä)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Uden is een glazen plaat, gevat in een metalen staander. Het geheel is bevestigd op een voetstuk van zwart natuursteen. Op de glazen plaat is een tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'1940 HEDEN

STA EVEN STIL...

EN GEDENK DE INWONERS
VAN ONZE GEMEENTE
DIE WAAR OOK TER WERELD
DOOR OORLOGSGEWELD
ZIJN OMGEKOMEN.'

Onder de tekst staat het gemeentewapen van Uden.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Uden is opgericht ter nagedachtenis aan alle Udense oorlogsslachtoffers van 1940 tot nu.

Volgens Adriaan Sanders van Heemkundekring Uden zijn dat er ongeveer vijftig. "Het gedenkteken is bedoeld voor iedereen die met oorlogsleed te maken heeft."

Oprichting
De oprichting van het oorlogsmonument gebeurde op initiatief van het Oranjcomité van Uden. Naast het Oranjecomité hebben de Heemkundekring, Veteranencafé Uden, stichting Oorlogskerkhof Uden en de gemeente bijgedragen aan de realisatie van het monument.

Onthulling
Het monument werd op 4 mei 2011 onthuld door wethouder Sultan Günal en zes leerlingen van het Udens College.

Locatie
Het monument is geplaatst staat onder de bomen bij het Britse oorlogskerkhof aan het Piusplein te Uden.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht