Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Hanshan Roebers
Onthulling: 5 mei 2011
Adopteer dit monument.

Wageningen, Vrijheidsvuur (foto: Rob Groendijk)
Wageningen, Vrijheidsvuur (foto: Rob Groendijk)
Wageningen, Vrijheidsvuur (foto: Rob Groendijk)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Vrijheidsvuur in Wageningen is een uitschuifbare koperen zuil, bestaande uit drie delen, met op de top van de zuil een brandende vlam. Het Vrijheidsvuur brandt altijd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Vrijheidsvuur in Wageningen, de stad van de Bevrijding, is een herinnering aan de bevrijding en het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Over de totstandkoming van het monument is veel discussie geweest. Het monument is in 2004 ontworpen door Hanshan Roebers in opdracht van de gemeente Wageningen ter herinnering aan 60 jaar bevrijding. Door discussie over de vorm van het monument heeft plaatsing uiteindelijk tot 2011 op zich laten wachten.

Onthulling
Het monument is in de nacht van 4 en 5 mei 2011 onthuld door de Engelandvaarder en voormalig secretaris van 51th Highland Division heer A.T. de Winter en jhr. ir. H. de Ranitz, voorzitter Stichting 18 september Eindhoven. Beide personen zijn symbolisch betrokken bij de geschiedenis van het vuur van de bevrijding. De onsteking van het vuur bij de onthulling markeerde tevens de start van de Bevrijdingsvuurestafette.

Locatie
Het monument staat vlakbij Hotel de Wereld/ het 5 mei plein aan de Generaal Foulkesweg, bij studentenvereniging Ceres.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht