Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Jan Ursem
Onthulling: 27 april 2010
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Short Stirling-monument' in Wadway (gemeente Medemblik) bestaat uit een gemetselde bakstenen muur waar op een natuurstenen propeller is aangebracht. Op de natuurstenen propeller zijn de namen van de piloten aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Short Stirling-monument' in Wadway (gemeente Medemblik) herinnert de inwoners van Wadway aan de Engelse Stirling W7530 bommenwerper die in een weiland bij Wadway neerstortte. Hierbij kwamen de drie bemanningsleden om het leven.

De namen van de omgekomen bemanningsleden luiden:

H.V.J. Ashworth, W.R. Watt en W.E. Whitehead.

De Short Stirling W7530 bommenwerper was op 20 Juni 1942 opgestegen van vliegveld Marham. Het vliegtuig werd neergeschoten door een nachtjager en stortte neer in een weiland bij Wadway. De slachtoffers zijn begraven op de algemene begraafplaats in Bergen.

Oprichting
De oprichting van het 'Short Stirling-monument' gebeurde op initiatief van mevrouw T. de Boer uit Wadway. Zij was in 1942 ooggetuige van de crash. Bij de totstandkoming werd zij bijgestaan door de ontwerper van het monument, de heer J. Ursem. Het monument kwam tot stand door particuliere sponsoren en met steun van de gemeente.

Onthulling
Het monument is onthuld op 27 april 2010 door de loco-burgemeester Kasper Gutter, geassisteerd door initiatiefnemers T. de Boer en J. Ursem.

Locatie
Het 'Short Stirling-monument) in Wadway (gemeente Medemblik) staat aan Wadway, net vóór de gemeentegrens met Opmeer.

Bron

West Fries Weekblad
van 19 mei 2010.

Meer informatie
Voor meer informatie over oorlogsmonumenten in de gemeente Medemblik klik hier.

 

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.