Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Hein v/d Water (1954); Jakobine Dömmingburg (1960) en Els Otten (1951)
Onthulling: 4 mei 2010
Adopteer dit monument.

Bad Nieuweschans, 'De laatste blik' (foto: CC0 1.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De laatste blik' in Bad Nieuweschans (gemeente Oldambt) is een beeld van Cortenstaal en glas. De zuil van Cortsenstaal met massief glas geeft door kleurgebruik en lichtbreking een landschappelijke impressie. Bovenin het beeld bevindt zich, in negatieve vorm, de impressie van een vogel. Op het monument is een tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'NIEUWESCHANS, DE LAATSTE HALTE

TER HERINNERING AAN DE RUIM 100.00 INWONERS VAN NEDERLAND,
HOOFDZAKELIJK JODEN, ZIGEUNERS, COMMUNISTEN, ANARCHISTEN, EN VERZETSMENSEN.
DIE TUSSEN 1942 EN 1944 VANUIT KAMP WESTERBORK ZIJN GEDEPORTEERD NAAR CONCENTRATIEKAMPEN
IN DUITSLAND EN OOST-EUROPA.

NIEUWESCHANS WAS DE LAATSTE HALTEPLAATS IN NEDERLAND
DE TREIN REED 93 KEER.'

Symboliek
Het monument 'De laatste blik' staat voor de laatste blik op Nederland die de gedeporteerden vanuit de trein op Nederland konden werpen. Nieuweschans was de laatste halte voor de trein verder reed naar Duitsland en Oost-Europa.

De ontwerpers wilden met het monument een moment van hoop tijdens het stilstaan van de trein in Nieuweschans uitdrukken.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De laatste blik' in Bad Nieuweschans (gemeente Oldambt) is opgericht ter nagedachtenis aan alle door de Duitsers gedeporteerden mensen die via Nieuweschans per trein getransporteerd werden.

Nieuweschans was de laatste halte waar de trein met gedeporteerden, hoofdzakelijk Joden, Communisten, zigeuners, anarchisten en verzetsmensen, vanuit kamp Westerbork stilstond. De trein met gedeporteerden vertrok naar concentratiekampen in Duitsland en Oost-Europa. Nieuweschans was op deze manier de laatste blik op Nederland.

Oprichting
Het monument is opgericht als afscheidscadeau aan de inwoners van de gemeente Reiderland. Die gemeente ging op 1 januari 2010 op in gemeente Oldambt.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2010 door burgemeerster Martin Zijlstra.

Locatie
Het monument bevindt zich bij de perronopgang aan de Verlengde Hoofdstraat in Bad Nieuweschans (gemeente Oldambt).

Bron
Gemeente Oldambt

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht