Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Truus Menger-Oversteegen 1923-2016 (beeld), Bart Koolen (gebarentekeningen)
Onthulling: 17 oktober 2010
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door Scholengemeenschap Signis.

Amsterdam, Monument voor Joodse Dove Oorlogsslachtoffers (foto: Erika Zeegers)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Joodse Dove Oorlogsslachtoffers' in Amsterdam is een bronzen sculptuur van mensfiguren in een stoet. De sculptuur is geplaatst op een natuurstenen voetstuk, waarop drie gebarentekeningen zijn aangebracht. Het monument is 93 cm lang, 45 cm breed en 65 cm hoog. Het voetstuk is 90 cm lang, 50 cm breed en 165 cm hoog.

Teksten

De tekst op de voorzijde van het monument luidt:

'DE WERELD BLEEF DOOF'.

Met daaronder drie gebarentekeningen: wereld, doof, blijven.

'TER NAGEDACHTENIS AAN
DE JOODSE DOVE SLACHTOFFERS VAN HET NAZIREGIME

IN MEMORY OF
THE JEWISH DEAF VICTIMS OF THE NAZI REGIME

1940 - 1945'.

De tekst aan de rechterzijde van het monument luidt:

'SCULPTUUR: TRUUS MENGER
ILLUSTRATIE: BART KOOLEN
REALISATIE: STICHTING DOVENSHOAH
ZONDAG 17 OKTOBER 2010'.

Restauratie
Enkele dagen na de onthulling van het monument werd het met zwarte verf beklad. De tekst 'DE WERELD BLEEF DOOF' was met verf besmeurd. De verf werd snel verwijderd en het monument daarmee in ere hersteld.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Joodse Dove Oorlogsslachtoffers' in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan alle dove Nederlandse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door vervolging om het leven zijn gekomen.

Hoeveel dove Joden er toen precies zijn omgekomen is onduidelijk, omdat doofheid niet in het bevolkingsregister werd vermeld. Wel is bekend dat dove Joden vaak meteen door gingen naar de gaskamers.

Initiatief
De oprichting van het monument was een initiatief van de Stichting Doven Shoah. Deze stichting zet zich in om de geschiedenis van dove Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht brengen.

Onthulling

Het monument is onthuld op 17 oktober 2010 door Anna Vos-van Dam en Hedy d'Ancona. Anna Vos-van Dam is de enige Nederlandse dove overlevende van Auschwitz. Bij de onthulling is een gebed uitgesproken door rabbijn R. Evers van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap.

Locatie
Het monument staat in het Hortusplantsoen tegenover de Academie van Beeldende Vorming in Amsterdam. In dit gebouw waren voor de oorlog twee scholen gevestigd: de J.C. Ammanschool voor dove leerlingen van alle religies en de E.J. van Detschool, nijverheidsschool voor meisjes. Twee plaquettes herinneren aan de Joodse bestuursleden, leerkrachten en leerlingen (zowel doof als horend) van de respectievelijke scholen die tijdens de bezettingsjaren zijn omgekomen.

Bronnen

Voor meer informatie

Krantenartikel Reformatorisch Dagblad van 29 oktober 2004.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Edith en Joop | 3 mei 2020

in stilte denken we aan jullie

Willem Reijnierse | 1 mei 2020

Amanda Balke | 28 april 2020

We will remember you all