Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Ferry Lauwerijssen
Onthulling: 4 mei 2010
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Roosendaal verbeeldt een gezin van brons; man, vrouw en kind. Het monument is bevestigd aan een muur.

Symboliek
De hoofden van het gezin zijn in de vorm van drie O's. Zij staan voor de leus Onbekend, Onbemind, Oranje.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Zitteren Antonius 10-09-1914 30-07-1943

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Roosendaal is opgericht ter nagedachtenis aan hen die zich in hebben gezet voor het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Initiatief
Roosendaler John Braat nam, samen met zijn gezin, het initiatief tot dit monument en wil hiermee zijn dank betuigen aan de gemeente en haar inwoners voor de hulp die zij hem geboden hebben bij het tot stand komen van zijn boek Ere Wie Ere Toekomt.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2010 onthuld door burgemeester Michel Marijnen in het bijzijn van de oud-verzetstrijders mevrouw Fassaert-Antheunis, Jan Veraart en Piet Mattijssen.

Locatie
Het monument bevindt zich op de blinde muur van een appartementencomplex aan de Emile van Loonpark in Roosendaal.

Bron
BN De Stem

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Margo Fassaert | 4 mei 2020

Voor al diegene die daadwerkelijk in het verzet hebben gezeten en hun familie. De erfenis is nog steeds voelbaar.