Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 1960
Adopteer dit monument.

Mheer, plaquette in H. Lambertus kerk (foto: Jan van Boeijen)
Mheer, plaquette in H. Lambertus kerk (foto: Jan van Boeijen)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in de H. Lambertuskerk in Mheer (gemeente Eijsden-Margraten) is van zwarte natuursteen. Op de plaat zijn goudkleurige letters aangebracht. In de rechterbenedenhoek is een foto van Jacques Berndsen te zien.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'GEVALLEN VOOR GOD EN VADERLAND

JACQUES BERNDSEN
14-6-1925
3-1-1949

TE TASIKMALAJA.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in de H. Lambertuskerk in Mheer (gemeente Eijsden-Margraten) is opgericht ter nagedachtenis aan Jacques Berndsen die tijdens de 'politionele acties' in het voormalig Nederlands-Indië is gesneuveld.

Jacques Leo Maria Berndsen werd geboren op 14 juni 1925 in Mheer. De soldaat (ingedeeld bij 1-3-14 RI) sneuvelde op 3 januari 1949 te Tjikatomas. Hij ligt begraven op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Oprichting
De oprichting van de plaquette was een initiatief van de toneelvereniging Excelsior. Pastoor Gilissen schreef in de notities van de vergadering van 11 februari 1960 dat het verzoek van de Toneelvereniging Excelsior om een gedenkplaat aan te brengen in het portaal van de H. Lambertuskerk was goedgekeurd.

Onthulling
De plaquette is vermoedelijk onthuld in 1960.

Locatie
De plaquette hangt in het portaal van de H. Lambertuskerk aan de Dorpsstraat te Mheer (gemeente Eijsden-Margraten).

Bronnen

  • Boeijen, J.D. van. De Jongens van “Toedjoe Poeloe Doea”. Herinneringsalbum van het Bataljon 3-14 R.I. 3e Infanterie Brigade Groep 1 Divisie “7 December”. Helmond 2009;
  • Slachtofferregister van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht