Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Manus Evers (1903-1981)
Onthulling: 1957
Adopteer dit monument.

Mill, 'Indië-monument' (foto: Jan van Boeijen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Mill (gemeente Mill en Sint Hubert) is een plaquette van hardsteen. Op de ingemetselde plaat is een tekst aangebracht, omgeven door een reliëf van palmtakken en een kruis.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'GEDENK HEN DIE
VIELEN IN INDONESIË

HERMAN V. DIJK
GESN. 15 FEBR. 1947
PIET EMONS
GESN. 13 JAN. 1948
MIES BENS
GESN. 26 FEBR. 1949
JO KREMERS
GESN. 3 MEI 1949
MARINUS ARTS
GESN. 18 JUNI 1949
TOON JACOBS
GESN. 29 JULI 1949.'

Wijziging
Oorspronkelijk was de plaquette van euville vervaardigd. De huidige plaquette is een replica van hardsteen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Arts Marinus Martinus Bernardus 04-07-1925 18-06-1948

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Mill (gemeente Mill en Sint Hubert) is opgericht ter nagedachtenis aan zes medeburgers die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de zes slachtoffers luiden: Marinus Arts, Mies Bens, Herman van Dijk, Piet Emons, Toon Jacobs en Jo Kremers.

Oprichting
In 1956 gaf het gemeentebestuur kunstenaar Manus Evers de opdracht om een gedenkplaat te maken voor de in Nederlands-Indië gesneuvelde soldaten uit Mill.Onthulling
Het monument is onthuld in 1957 of 1958 door jhr. mr. C.H.J.I.M. van Nispen tot Sevenaer (1893-1972), burgermeester van Mill van 1933 tot 1958.

Locatie
De plaquette bevindt zich aan de linkerkant van het gemeentehuis aan de Kerkstraat te Mill (gemeente Mill en Sint Hubert).

Bron
Boeijen, J.D. van. De Jongens van “Toedjoe Poeloe Doea”. Herinneringsalbum van het Bataljon 3-14 R.I. 3e Infanterie Brigade Groep 1 Divisie “7 December”. Helmond 2009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.