Adopteer een monument

Ontwerper: Riet van der Louw
Onthulling: 3 november 2008
Adopteer dit monument.

Riel, monument voor Karl-Heinz Rosch (foto: H. van Rouwendaal)
Riel, monument voor Karl-Heinz Rosch (foto: H. van Rouwendaal)
Riel, monument voor Karl-Heinz Rosch (foto: H. van Rouwendaal)
Riel, monument voor Karl-Heinz Rosch (foto: H. van Rouwendaal)
Karl-Heinz Rosch (bron: H. van Rouwendaal)
Karl-Heinz Rosch (bron: H. van Rouwendaal)

Het monument

Vorm en matriaal
Het monument voor Karl-Heinz Rosch in Riel (gemeente Goirle) is een bronzen beeld van een Duitse soldaat met twee kinderen onder zijn armen. Het beeld is geplaatst op een betonnen sokkel van 70 centimeter hoog. Op de sokkel is een plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'KARL-HEINZ ROSCH
MEISSEN 3 OKTOBER 1926 - GOIRLE 6 OKTOBER 1944
KARL-HEINZ BEHOEDDE TIJDENS GEALLIEERDE BESCHIETINGEN TWEE GOIRLESE KINDEREN VOOR DE DOOD.
HIJZELF KWAM DAARBIJ OM HET LEVEN.
HIJ IS TIJDELIJK BEGRAVEN GEWEEST OP HET ERF VAN DE BOERDERIJ OP HET HOOGEIND.
LATER IS ZIJN STOFFELIJK OVERSCHOT OVERGEBRACHT NAAR
DE DUITSE OORLOGSBEGRAAFPLAATS IN YSSELSTEYN (LIMBURG)

DIT BEELD IS EEN EERBETOON AAN HEM EN ALLEN DIE HET GOEDE DOEN IN KWADE TIJDEN.'

Symboliek
Het beeld geeft de Duitse soldaat Karl-Heinz Rosch weer die al rennend met de twee kinderen onder zijn armen naar de kelder van een boerderij rent. In de boerderij liet hij hen schuilen voor geallieerde beschietingen. Zelf kwam hij kort hierna door de beschietingen om het leven.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Karl-Heinz Rosch in Riel (gemeente Goirle) is opgericht ter nagedachtenis aan de Duitse soldaat Karl-Heinz Roch die op 6 oktober 1944 twee Goirlese kinderen behoedde voor een vroegtijdige dood door geallieerd granaatvuur. Hij kwam daarbij zelf om het leven. De kinderen overleefden die geallieerde beschietingen.

Eind 1944 was Limburg en Eindhoven in Brabant al bevrijd. De oorlog was dankzij de inspanningen van de geallieerden ver gevorderd en de Duitsers werden steeds verder teruggedrongen. Een deel van het front lag tussen Turnhout (België) en Tilburg.

In Goirle was een peloton Duitse soldaten gelegerd in de nabijheid van een boerderij buiten de dorpskern. Zij bemanden een kanon dat in de buurt van de boerderij stond opgesteld. Op 6 oktober 1944 werd de omgeving rond de boerderij beschoten door de geallieerden die het kanon probeerden uit te schakelen. De bemanning van het Duitse kanon werd naar hun post gecommandeerd. Vier of vijf man renden langs twee spelende kinderen (4 en 5 jaar), Karl-Heinz niet. Hij greep de kinderen onder zijn armen en rende er mee naar een boerderij en zette de kinderen en hun ouders in de kelder om te schuilen.

Hij wilde zich alsnog naar het kanon begeven. Op het moment dat hij de plaats waar de kinderen hadden zitten spelen passeerde, werd hij dodelijk getroffen door een geallieerde granaat. De boerderij was behoorlijk gehavend, maar beide kinderen en hun ouders overleefden de beschietingen.

Het stoffelijk overschot van Karl-Heinz Rosch is begraven in de moestuin op het erf van de boerderij aan het Hoogeind in Goirle. De boerderij is inmiddels afgebrand en gesloopt. Op verzoek van de grootvader van Karl-Heinz heeft ooggetuige Leo Vermeer het tijdelijke graf verzorgd tot aan de overbrenging in 1947 naar de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn (Limburg). Zijn ouders waren gescheiden en Karl-Heinz is opgevoed door zijn grootvader, die evenwel zijn graf niet kon bezoeken omdat hij achter het IJzeren Gordijn woonde.

Oprichting
De oprichting van het beeld is een initiatief van de Stichting Karl-Heinz Rosch.

Riet van der Louw, de beeldhouwster, was door een uitzending van de lokale omroep en een documentaire van de EO, uitgezonden op 29 juni 2005 geïnspireerd tot het maken van dit beeld.

De oprichting van het monument maakte veel discussie los. De gemeente wilde niet meewerken aan de plaatsing van dit beeld voor een Duitse soldaat. Dit is dan ook de reden dat het beeld in de tuin van een woning is geplaatst en niet in de openbare ruimte op de plek waar Karl-Heinz Rosch enkele jaren begraven is geweest. Het beeld is gefinancierd met privé-gelden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 november 2008 onder grote belangstelling van de Nederlandse en Duitse pers. Inholt Rosch en Dietheilm Rosch, de halfbroers van Karl-Heinz en de geredde kinderen Jan en Toos Kilsdonk waren ook bij de onthulling aanwezig.

Locatie
Het monument voor Karl-Heinz Rosch is geplaatst in de voortuin van een woning aan de Dorpsstraat in Riel (gemeente Goirle).

Bronnen

  • Brabants Dagblad van 5 november 2008;
  • Badische Zeitung van 29 oktober 2008
  • De heer H. van Rouwendaal.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.