Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Nijeveen (gemeente Meppel) bestaat uit drie bakstenen zuilen waarin plaquettes van zwarte natuursteen zijn aangebracht. Op de plaquettes op de linker zuil staat een wapen.

Teksten
De tekst op de plaquette van de middelste zuil luidt:

‘DEN VADERLANDT GHETROUWE

F. BOVERHOF + 3-4-1915 † 9-4-1945
W. BOVERHOF + 10-03-1913 † 9-4-1945
H. BRAAMSKAMP + 18-03-1906 † 9-4-1945
S. DOL + 26-3-1916 † 9-4-1945
J. KOOIKER + 30-3-1890 † 27-10-1944
R. KOOIKER + 11-1-1921 † 27-10-1944
J.J. VOGEL + 6-3-1907 † 9-4-1945′

De tekst op de plaquette op de rechter zuil luidt:

‘J. HOEVE Hzn + 24-3-1926 † 19-7-1949
NED. iNDIË.’

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Nijeveen (gemeente Meppel) is opgericht ter nagedachtenis aan de inwoners van Nijeveen die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief waren in het verzet en door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument staat op de hoek van de Dorpsstraat en de Raadhuislaan te Nijeveen (gemeente Meppel).

Bron
De heer S. Lindeboom.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

D.F.M. Bruijns | 09 aug 2022

Het is het zondag 2 mei 2021; bijna 4 mei de dag van herdenking en 5 mei de dag van bevrijding.
Dit afgelopen jaar, het jaar dat het Covid-19 virus/ Corona ons leven, wereldwijd, deed vertragen, dook ik in mijn familie geschiedenis.
Mijn voorouders en verre familieleden vond ik tot ver terug in de tijd. Een bleef een “mysterie”
de broer van mijn, al lang geleden overleden, lieve oma Frouke Johanna Vogel geboren 9/05/1911 in Veendam maar, na huwelijk met mijn opa Andreas Maas, wonend in Amsterdam.
Ik was gek op mijn opa en oma. Ze vertelde mij veel, ook over de oorlog. Mijn oma vertelde mij over haar broer Jan hij was in de oorlog omgekomen. Ik was toen te jong om uitgebreid verder te vragen ook omdat ik zag dat het haar verdriet deed.
Ik ben er dus vandaag (eindelijk) achter gekomen, ik was eerder op zoek geweest maar kon geen broer vinden??. Maar vandaag verscheen hij ineens eerst als oorlogsslachtoffer, daarna vond ik op internet zijn naam op de Erelijst van gevallenen 1940-1945 en op twee monumenten voor verzetshelden.

Jan Johannes Vogel
Geboren: 06-03-1907, Veendam
Overleden: 09-04-1945 Nijeveen
Beroep: Opperwachtmeester der Marechaussee
Groep: Verzet

Zou mijn oma dit geweten hebben? Haar broer een verzetsheld? Ze heeft het mij nooit verteld maar ik ga zeker dit jaar naar Nijeveen om bij het verzetsmonument waar zijn naam op staat een diepe buiging te maken.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents