Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 2 mei 2009
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en Materiaal
Het monument in Gortel (Epe) is een gedenkzuil.

Symboliek
Het monument is de vijfde zuil van het zuilenproject van de stichting Broken Wing '40-'45. Veel mensen hebben zich in en na de Tweede Wereldoorlog ingezet voor slachtoffers, nabestaanden en overlevenden van de luchtoorlog boven Vaassen. Stichting Broken Wings eert deze mensen door het plaatsen van een gedenkzuil. De stichting streeft er naar om op diverse memorabele plekken in Vaassen een zuil te plaatsen en een historische fietsroute langs deze zuilen aan te leggen. Het monument aan de Gortelseweg fungeert tevens als verwijzing naar het T-for Tommy monument aan het Veenwegje in het bos van Gortel.

De volgende monumenten zijn onderdeel van het zuilenproject van stichting Broken Wings:

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De vijfde gedenkzuil in Vaassen (Epe) is ter nagedachtenis aan de Britse Sterling R9168 bommenwerper met de bijnaam T-for Tommy die op 16 december 1942 neerstortte. De omgekomen vliegers werden begraven op de Oude Begraafplaats aan de Oude Tongerenseweg in Epe.

Oprichting
Het initiatief voor de oprichting van het monument kwam van de stichting Broken Wings.

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 mei 2009 door mevrouw H. Irons en de heer J. van Laar.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de kruising van de Gortelseweg en het Veenwegje te Gortel.

Bron
Stichting Broken Wings '40-'45.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht