Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Adopteer dit monument.

Oudenbosch, oorlogsmonument (foto: Hans Hopstaken)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in Oudenbosch (Halderberge) bestaat uit twee liggende plaquettes van natuursteen met daarachter een gemetseld muurtje met daarop een natuurstenen kruis.

Wijzing en restauratie
In 2009 is het monument opgeknapt en uitgebreid. Op 28 april 2009 is het monument opnieuw officieel onthuld door burgemeester Osterloh. De heer Welten van de Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers (VOMI) West-Brabant had de gemeente verzocht om het monument op te knappen. Zo ontbraken er enkele letters op het monument, moesten er namen worden toegevoegd en deze worden voorzien van de erevelden of begraafplaatsen waar deze personen begraven zijn. Met het onthullen van een nieuwe plaquette zijn vier gesneuvelde Indiëgangers symbolisch en in naam teruggekeerd in hun woonplaats Oudenbosch.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Doolaege Edmondus Florimond 11-12-1922 12-06-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in Oudenbosch (Halderberge) is ter nagedachtenis aan de uit Oudenbosch afkomstige militairen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld en militairen die in Nederlands-Indië en Nieuw Guinea zijn omgekomen.

De namen die op de steen staan zijn:

P. van de Lindeloof, A. Mouwen, J. Willemse en A. Terloo.

Zij waren vier soldaten afkomstig uit Oudenbosche die tussen 1947 en 1949 in Nederlands-Indië zijn omgekomen. Ze waren allen 23 jaar oud. Ze liggen begraven op verschillende erevelden op Java.

Korporaal Piet van de Lindeloof uit Oudenbosch was met een patrouille van elf man in een hinderlaag gelopen. Hij is daarbij dodelijk getroffen. De Oudenbosschenaar heeft postuum het bronzen kruis ontvangen.

Initiatiefnemer Piet Welten, lid van de Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers (VOMI), heeft drie jaar op het hoofdkwartier in Nederlands-Indië gezeten, maar nooit aan het front. Hij ontving daar doormiddel van morse de namen van soldaten die waren overleden, verminkt of gewond. Jaren kwamen de herinneringen hieraan naar boven en kwam er een behoefte om deze mensen te herdenken.

Locatie
Het monument bevindt zich op het kerkkof aan de Sint Bernaertsstraat te Oudenbosch.

Bron
BN/De stem op 28 april 2009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Anton van Gastel | 4 mei 2020

Denk na, laat het niet weer gebeuren

T.C.L. van Honk | 4 mei 2020

Dit mag nooit meer gebeuren….Sterkte ...