Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Ontwerper: Ir. Wilhelmus C. van Hoorn
Onthulling: 4 mei 1950
Adopteer dit monument.

Tiel, 'Krijger voor hij dodelijk getroffen wordt' (foto: Huib Laurens)
Tiel, 'Krijger voor hij dodelijk getroffen wordt' (foto: Huib Laurens)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Krijger voor hij dodelijk getroffen wordt' in Tiel is een bronzen beeld van een staande mannenfiguur met lendendoek. Het beeld is geplaatst op een bakstenen voetstuk, waarin een gedenkplaat is gemetseld. Op de plaat is een reliëf aangebracht. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 68 centimeter breed en 60 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'1940 1945
W. v.d. BOGAARD H. BLIJDESTIJN J.G. GOUER
J.J. DAALDEROP D. BOTTERWEG C.J. KOOPMANS
I. DASBERG T. CAMPAGNE D. KROUWEL
N.A. OOSTINGA J.H. CIERAAD PH.B. v. SETTEN
CHR. WEYMAN F.J. EBBENS J.W. v. VEENENDAAL
H. HENNEKES A. HEBLU D. de VRIES
V.J.M. v. HESTEREN
G.J. LAAGWATER
P.L. v. MOURIK
P. PETERSE
G. RIJNDERS
M.A. TINKELENBERG
J. v. VEENENDAAL
R. v. VEENENDAAL
A. VERHOEKS-LEENDERS
W. v. VLAANDEREN
L. WILKENS
D. v. ZETTEN'.

Wijziging
Oorspronkelijk was de krijger naakt. Dit bracht de gemoederen echter zo in beweging, dat de kunstenaar werd gevraagd een lendendoek aan te brengen.

Digitaal Joods Monument
Een joods oorlogsslachtoffer dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op de persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Krijger voor hij dodelijk getroffen wordt' in Tiel is opgericht ter nagedachtenis aan de 30 militairen, illegale werkers en gijzelaars uit die gemeente die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

De namen van de negentien in 1940 door oorlogshandelingen omgekomen inwoners van Tiel luiden: H. Blijdestijn, D. Botterweg, T. Campagne, J.H. Cieraad, F.J. Ebbens, A. Heblu, H. Hennekes, V.J.M. van Hesteren, G.J. Laagwater, P.L. van Mourik, P. Peterse, G. Rijnders, M.A. Tinkelenberg, J. van Veenendaal, R. van Veenendaal, A. Verhoeks-Leenders, W. van Vlaanderen, L. Wilkens en D. van Zetten.

De namen van de elf in 1945 omgekomen inwoners van Tiel luiden: W. v.d. Bogaard, J.J. Daalderop, I. Dasberg, J.G. Gouer, C.J. Koopmans, D. Krouwel, N.A. Oostinga, P.B. van Setten, J.W. van Veenendaal, D. de Vries en Chr. Weyman.

Een aantal van hen zijn door de bezetter als gevolg van een represaillemaatregel gefusilleerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1950 door de heer Cambier van Nooten.

Locatie
Het monument is geplaatst in de tuin van de Sint-Maartenskerk. De kerk bevindt zich op het Kerkplein te Tiel.

Bronnen

  • Gemeente Tiel;
  • Straatbeeld - een route langs de stadsbeelden van Tiel van Liesbeth de Vries (Gemeente Tiel, in samenwerking met afdeling onderwijs en cultuur en het VVV/ANWB- kantoor Tiel, 1994).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht