Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1 november 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS J.F. Kennedy.

Zutphen, monument op Joodse begraafplaats (foto: Paul Ploegman/www.kijkopzutphen.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Joodse begraafplaats in Zutphen bestaat uit een zuil met daaraan verbonden een gedenksteen. Op de zuil is een davidster aangebracht.

Teksten
De tekst op de zuil luidt:

'1940-1945'

De tekst op de gedenksteen is zowel in het Hebreeuws als in het Nederlands aangebracht en luidt:

'TER NAGEDACHTENIS VAN DE MEER DAN 450 LEDEN ONZER GEMEENTE, DIE ALS SLACHTOFFERS VAN HET DUITSE SCHRIKBEWIND EEN GEWELDDADIGE DOOD VONDEN.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Joodse begraafplaats in Zutphen is opgericht ter nagedachtenis aan de leden van de Joodse gemeente Zutphen.

In Zutphen woonden in 1941 21.553 personen, waaronder 494 Joden. Daarvan werden 375 het slachtoffer van der nazi-terreur. Gorssel, Voorst en Warnsveld behoorden ook tot de Joodse gemeente Zutphen. Vandaar het aantal van 450 slachtoffers, zoals op het monument vermeld. In deze drie gemeenten woonden in 1941 respectievelijk 42, 59 en 13 Joden.

Oprichting
Het monument is opgericht op een plek waar in de Tweede Wereldoorlog een aantal graven werd verwoest voor het aanleggen van verdedigingswerken door de Duitsers.

Onthulling
Het monument werd in november 1949 onthuld.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Joodse begraafplaats, gelegen aan de Weg naar Vieranker te Zutphen.

Bronnen

  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2005). ISBN 90 5294 333 8;
  • Kijk op Zutphen.

Voor meer informatie
Meer informatie is te vinden in het volgende boek:

De Joodse Gemeente te Zutphen van S. Laansma (Zutphen 1978).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht