Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door CNS Het Kompas.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Wegwijzer.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door CBS De Meele.

Nieuwleusen, oorlogsmonument (foto: Rob Kreukniet)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Nieuwleusen (gemeente Dalfsen) bestaat uit twee zandstenen gedenkstenen, geplaatst op een granieten plateau. Op de steen aan de linkerzijde is een kruis aangebracht. De steen aan de rechterzijde laat het embleem van de Indiëgangers zien. Aan de onderzijde van het plateau zijn twaalf kleine zwarte plaatjes aangebracht, met de namen en geboortedata van de slachtoffers. Rondom het gedenkteken is een cirkelvormige sierbestrating aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Oud Ade (gemeente Alkemade) is opgericht ter nagedachtenis aan twaalf medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Locatie
Het monument staat naast de Grote kerk aan het Oosteinde in Nieuwleusen (gemeente Dalfsen).

Bron
De heer Rob Kreukniet.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht