Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Theo ten Have
Onthulling: 1993
Adopteer dit monument.

Den Haag, Homomonument (foto: Stijn Hupkes)
Den Haag, Homomonument (Foto: NKvB)
Den Haag, Homomonument (Foto: NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Homomonument in Den Haag is een metalen sculptuur van een lint. Het lint is halverwege geknoopt en heeft drie in elkaar overlopende kleuren: blauw, groen en roze.

Symboliek
De vorm en kleur van het monument zijn symbolisch voor een zelfbewust homoseksueel leven. Het blauw is de basis voor de bewustwording, groen is de kleur van de samenleving, de knopen erin symboliseren de conflicten en het omhoog reikende roze staat voor de bevrijding.

Wijziging
In 2015 is het monument verplaatst van zijn oorspronkelijke plaats bij de Wittebrug aan de Koninginnegracht naar de Koekamp bij de Koningskade. Het monument bevond zich namelijk eerst bij de openbare toiletten bij de keerlus voor Madurodam. Om die reden hebben COC Haaglanden, de Stichting Homomonument Den Haag Internationaal en de ontwerper van het monument zich vanaf 2010 ingezet voor een verplaatsing. Dit met als doel het monument een waardigere plek te geven centraler in de stad. Dit initiatief werd actief gesteund door gemeenteraadsleden Arjen Lakerveld (VVD) en Kim Waanders (D66) waardoor het Haagse college tot verplaatsing heeft besloten.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Homomonument in Den Haag herinnert aan de homoseksuele medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Daarnaast is het gedenkteken een zichtbaar teken van strijd om erkenning van gelijke rechten en tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid. Hierbij moet worden opgemerkt dat homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland niet actief zijn vervolgd, zoals vaak ten onrechte wordt verondersteld.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1993.

Locatie
Het monument bevindt zich sinds 24 april 2015 bij de Koekamp in Den Haag, tegenover het gebouw van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Voor die tijd stond het monument bij de Wittebrug in Den Haag.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht