Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Ruinerwold, oorlogsmonument (foto: Rob Kreukniet)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Ruinerwold (gemeente De Wolden) is een zwarte granieten gedenksteen, met aan weerszijden een lagere steen van het hetzelfde materiaal. In de gedenksteen is een zandstenen plaat met een tekst en een embleem gevoegd .

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'1940 - 1945
VOOR HEN DIE VIELEN

E. DE BOER H. REMMELTS RMZN.
H. HAM H. SMID
B. KNOL P. STEVENS
J. KRAAL H. V.D. WAL
J. SMILDE'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Wal Hielke 17-03-1919 01-11-1943

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Ruinerwold (gemeente De Wolden) is opgericht ter nagedachtenis aan negen medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de negen slachtoffers luiden:

E. de Boer, H. Ham, B. Knol, J. Kraal, H. Remmelts, H. Smid, J. Smilde, P. Stevens en H. v.d. Wal.

Locatie
Het oorlogsmonument staat op de Algemene begraafplaats in Ruinerwold (gemeente De Wolden). Hier bevindt zich tevens een geallieerd erehof.

Bron
De heer Rob Kreukniet.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht