Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Leerlingen van de Ambachtsschool
Onthulling: 4 mei 2008
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door 7e Montessorischool.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de voormalige Ambachtsschool te Amsterdam is een bronzen plaquette in de vorm van een davidster.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in de voormalige Ambachtsschool te Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan vier joodse leerlingen van deze school die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn opgepakt en gedeporteerd. Twee van hen zijn om het leven gekomen in een concentratiekamp. Over het lot van de andere twee leerlingen is niets bekend.

Oprichting
Het gedenkteken is begin jaren negentig vervaardigd door toenmalige leerlingen van de Ambachtsschool ter nagedachtenis aan de vier joodse slachtoffers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2008 door mevrouw Bloeme Evers van Synagoge West en rabbijn Menachem Evers.

Locatie
Het monument bevindt zich in gebouw Het Sieraad aan de Postjesweg 1 te Amsterdam.

Bronnen

  • Gemeente Amsterdam;
  • Metro van 28 april 2008.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.