Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 5 mei 1995
Adopteer dit monument.

Oosterbeek, Kindermonument (Foto: Gemeente Renkum)
Oosterbeek, Kindermonument (Foto: Gemeente Renkum)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Kindermonument in Oosterbeek (gemeente Renkum) is een cirkelvormige muur van straatklinkers. Op de muur zijn in beton gegoten zelfportretten van kinderen bevestigd. De straal van de cirkel is 3 meter 75.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'KINDERMONUMENT 'BEVRIJDING'
5 MEI 1995
AANGEBODEN DOOR DE ORANJEVERENIGING OOSTERBEEK
I.S.M. DE BASISSCHOLEN:
BERNULPHUS
DE PAASBERG
DE MARLIJN
MARIËNBORN'.

Symboliek
Het monument is een oproep tot vrede, vrijheid en rechtvaardigheid. Op persoonlijke wijze benadrukken de kinderen het belang deze verworvenheden te waarborgen, opdat de toekomst vrij is van onderdrukking, discriminatie en geweld.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Kindermonument in Oosterbeek (gemeente Renkum) benadrukt dat vrede, vrijheid en rechtvaardigheid niet vanzelfsprekend zijn. Deze verworvenheden moeten gewaarborgd worden, opdat de toekomst vrij is van onderdrukking, discriminatie en geweld.

Oprichting
Stichting Kultuur Werkplaats Böll (kernteam: Harry Franx, Lisa Böll en Maria Strik) heeft workshops gehouden op de Oosterbeekse basisscholen, waarbij de kinderen van de groepen 5/6 en 7/8 in klei hun zelfportretten hebben gemaakt. Deze zelfportretten zijn in beton gegoten en verwerkt in het monument.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1995 door een aantal kinderen.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Oranjeweg/Hartensteinlaan in Oosterbeek (gemeente Renkum).

Bron
Gemeente Renkum.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Natalie | 5 mei 2020

Dank voor onze vrijheid!

Paul J | 3 mei 2020

Vrijheid is en blijft belangrijk. Juist in deze Corona crisis weten we hoe het voelt als vrijheden en gezondheid onder druk staan.

Oranjevereniging Oosterbeek | 3 mei 2020

75 jaar vrijheid. Geef vrijheid door! Van generatie op generatie