Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1986
Adopteer dit monument.

Deventer, monument 'De Korenbloem' (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Korenbloem' in Deventer is een natuurstenen gedenkplaat met in reliëf een davidster, een driedelige kandelaar en een anker. Schuin onder de plaat is een kleine plaquette aangebracht.

Teksten
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'DE KORENBLOEM'.

De tekst op de plaquette luidt:

'GEDENKPLAAT TER HERINNERING AAN DE JONGE ZIONISTEN
DIE EEN TREFPUNT VONDEN IN HET VROEGERE KOFFIEHUIS
"DE KORENBLOEM". DIT KOFFIEHUIS WAS TEVENS
VERZAMELPLAATS VOOR JOODSE MEDEBURGERS DIE TIJDENS
DE TWEEDE WERELDOORLOG OP TRANSPORT WERDEN GESTELD.
SLECHTS EEN DEEL VAN HEN OVERLEEFDE DE OORLOG.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Korenbloem' herinnert de inwoners van Deventer aan dit voormalige koffiehuis, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd als verzamelplaats voor joodse medeburgers die door de bezetter op transport werden gesteld.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1986.

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht op de gevel van het huis dat op de plaats van het toenmalige koffiehuis De Korenbloem staat, op de hoek van de Papenstraat en de Ankersteeg in Deventer.

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht