Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Martien Hendriks
Onthulling: 24 september 1995
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door kindcentrum de Bakelaar.

Bakel, bevrijdingsmonument (foto: Gemeente Gemert-Bakel)
Bakel, bevrijdingsmonument (foto: Gemeente Gemert-Bakel)
Bakel, bevrijdingsmonument (foto: Gemeente Gemert-Bakel)
Bakel, bevrijdingsmonument (foto: Gemeente Gemert-Bakel)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Bakel (gemeente Gemert-Bakel) bestaat uit drie gebogen, aan de binnenzijde hoogglans gepolijste RVS staanders die een anderhalve ton wegende hardstenen bol omhoog houden. Daarnaast hangt een hoogglans gepolijst RVS lint waaruit een tekst gesneden is en dat bevestigd is aan drie hardstenen zuilen.

Tekst
De tekst op het lint luidt:

'VRIJHEID GEEFT WAT TE DOEN'

Symboliek
Kunstenaar Martien Hendriks heeft de achterliggende gedachte van het ontwerp als volgt omschreven: 'Onze vrijheid is gebaseerd op democratische principes en universele waarden. In dit verband bekende gezegden en drie-eenheden zijn: Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap en Geloof, Hoop en Liefde. Wereldwijd blijkt vrijheid relatief en dat vergt dus een inspanning. De hardstenen bol symboliseert de wereldbol, als metafoor voor de organische mensenmassa of samenleving. De drie RVS staanders verzinnebeelden de drie–eenheden die het organisme samenleving torsen; de democratische principes en universele waarden. De naar elkaar gerichte gepolijste zijden verbeelden hun onderlinge reflectie of dialoog. De staanders torsen als het ware de samenleving, zij buigen door in verdrukking door structureel geweld.'

Uit een hoogglans gepolijst RVS lint is de tekst VRIJHEID GEEFT WAT TE DOEN gesneden. Dit kan volgens de kunstenaar worden gezien als een demonstratief spandoek en een spiegel die de lezer wordt voorgehouden. Het lint is bevestigd aan drie hardstenen zuilen, welke een metafoor zijn voor drie gecultiveerde elementen uit de samenleving. Drie RVS dragers in het monument staan voor de drie-eenheden.

Wijziging
Sinds de gemeentelijke herindeling wordt bij het monument geen jaarlijkse herdenkingsplechtigheid meer gehouden. Hierdoor nam het begrip voor de betekenis af, wat de aanleiding was om het monument herkenbaarder te maken. Daarom is aan het monument een tekst toegevoegd. Deze toevoeging is op 16 april 2008 onthuld.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Bakel (gemeente Gemert-Bakel) aan de Tweede Wereldoorlog en aan het herwinnen van vrede en vrijheid.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de voormalige gemeente Bakel en Milheeze. Aanleiding was de herdenking van vijftig jaar bevrijding van de Duitse bezetter. De opdracht was een niet persoonsgebonden monument met een verbinding tussen 1945 en 1995. Het bevrijdingsmonument beoogt een baken te zijn van herinnering en herdenking maar ook van waakzaamheid.

Onthulling
Het monument is onthuld op 24 september 1995.

Locatie
Het monument bevindt zich op de hoek van de Dorpsstraat en de Schoolstraat te Bakel (gemeente Gemert-Bakel).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.