Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.

Groningen, monument van voetbalclub G.R.C. (foto: E.H. Hoving)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument van voetbalclub G.R.C. in Groningen is een plaquette.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
DE G.R.C. ERS
DIE TIJDENS DE BEZETTINGSTIJD
HUN LEVEN LIETEN
ROELOF HEIDEMA
MAX V.D. HAK
DAGO HILDERSHEIM
HANS V. HESSEN.'

Digitaal Joods Monument
Een joodse oorlogsslachtoffer dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op de persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument van voetbalclub T.O.G. te Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan vier leden van de club die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

Max v.d. Hak, Hans van Hessen en de joodse Roelof Heidema en Dagobert Hildersheim.

Op het monument staat de naam van het slachtoffer anders vermeld dan in het Digitaal Joods Monument.

Dagobert Hildesheim voetbalde al sinds 1924 bij G.R.C. 'Dago' werd in 1942 opgepakt door de bezetter en naar Auschwitz gedeporteerd. Daar kwam hij op 28 februari 1943 om het leven. Ook zijn vrouw Grietje en zijn dochtertje Carla zijn in Auschwitz omgebracht.

Locatie
Het monument bevindt zich in de sporthal van de voetbalclub G.R.C. in het sportveldcomplex Laan Corpus de Hoorn te Groningen.

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Groningen van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten. (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1998). ISBN 90 5294 172 6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht