Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door RKBS Sint Wulfram.

Hoogwoud, oorlogsmonument (foto: Gemeente Opmeer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Hoogwoud (gemeente Opmeer) bestaat uit een sculptuur van een vogel, die het wapen van de voormalige gemeente Hoogwoud vasthoudt. Het beeld is op een gemetselde bakstenen zuil geplaatst, waarop een bronzen plaquette is aangebracht. Het monument is 2 meter 10 hoog, 60 centimeter breed en 60 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'IN MEMORIAM
D. HOOGENBOOM
BURGEMEESTER-SECRETARIS
OVERL. BEGIN MEI 1945

MEJ. A. BREED
OVERL. 7 MAART 1945

C. COMMANDEUR
OVERL. 23 APRIL 1945.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Hoogwoud (gemeente Opmeer) is opgericht ter herinnering aan drie medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

A. Breed, C. Commandeur en D. Hoogenboom.

Burgemeester Hoogenboom werd geboren op 9 december 1888 in Oud Beijerland en werd op 26 januari benoemd tot burgemeester van Hoogwoud-Aartswoud. Het gezin Hoogenboom ging wonen in de voormalige pastorie van Aartswoud. Tijdens de oorlogsjaren aven zij in hun huis onderdak aan een joods echtpaar, goed verborgen voor de Duitsers. Na verraad uit de joodse gemeenschap, zijn zowel
het joodse echtpaar als burgemeester Hoogenboomlaan op 22 augustus 1944 gearresteerd. Tijdens transport, in de laatste dagen van de oorlog, naar Buchenwald in Duitsland is hij overleden.


Jaarlijks wordt er op 4 mei een herdenking bij het gedenkteken gehouden.

Locatie
Het monument staat tegenover het voormalige raadhuis aan de Burgemeester Hoogenboomlaan in Hoogwoud (gemeente Opmeer).

Bron
Gemeente Opmeer.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht