Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 7 mei 2008
Adopteer dit monument.

Berkhout, 'Monument voor Geallieerde Vliegers' (foto: J.J.M. Sjerps)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Geallieerde Vliegers' in Berkhout (gemeente Koggenland) bestaat uit een propeller, geplaatst op een voetstuk. De propeller is afkomstig van de bommenwerper die hier in het weiland is neergestort. Aan weerszijden staan twee gemetselde bakstenen muurtjes, afgedekt met marmeren platen. Het gedenkteken staat op een rond plateau van kleine keien. Bij het monument is een informatiebord geplaatst.

Tekst
De tekst op het bord luidt:

'IN DE NACHT VAN 8 NOVEMBER 1941 STORTTE EEN BRITSE BOMMENWERPER HAMPDEN MK I NEER IN EEN WEILAND IN BERKHOUT. DE BOMMENWERPER VAN HET 49E SQUADRON VAN DE ROYAL AIR FORCE WAS DOOR EEN DUITSE NACHTJAGER TIJDENS EEN MISSIE NAAR BOCHOLT GERAAKT. ALLE BEMANNINGSLEDEN KWAMEN DAARBIJ OM HET LEVEN. TWEE BEMANNINGSLEDEN, DE PILOTEN CHRISTOPHER SAUNDERS EN JAMES D'ARCY ZIJN IN 1941 IN BERGEN (NOORD-HOLLAND) BEGRAVEN. DE ANDERE TWEE, DE BOORDSCHUTTERS STANLEY MULLENGER EN JOHN KEHOE STONDEN IN ENGELAND FORMEEL ALS VERMIST TE BOEK. AANGENOMEN WERD DAT DE STOFFELIJKE RESTEN VAN DEZE BEMANNINGSLEDEN ZICH NOG IN OF NABIJ HET VLIEGTUIGWRAK BEVONDEN.

TIJDENS DE BERGING IN 2007 ZIJN ER STOFFELIJKE RESTEN GEVONDEN. NA MAANDEN VAN GEDEGEN ONDERZOEK BLEKEN DEZE VAN DE TWEE VERMISTE BEMANNINGSLEDEN TE ZIJN. OP 7 MEI 2008 VOND ER ALSNOG EEN HERBEGRAFENIS MET ALLE MILITAIRE EER PLAATS OP HET BRITSE EREVELD VAN DE ALGEMENE BEGRAAFPLAATS IN BERGEN.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Geallieerde Vliegers' in Berkhout (gemeente Koggenland) is opgericht ter nagedachtenis aan de vier omgekomen bemanningsleden van de Britse bommenwerper die hier op 8 november 1941 is neergestort.

De namen van de vier omgekomen Britse vliegers luiden: Christopher Saunders, James D'Arcy, Stanley Mullenger en John Kehoe.

De Britse Hampden maakte deel uit van het 49e Squadron van de Royal Air Force. Op weg naar het Duitse Bocholt werd het toestel door een Duitse nachtjager neergehaald. Alle bemanningsleden kwamen bij de crash om het leven.

De piloten Christopher Saunders en James D'Arcy werden in 1941 begraven op het Britse Ereveld van de Algemene begraafplaats in Bergen (NH). De Britse boordschutter Stanley Mullenger en de Ier John Kehoe stonden in Engeland lange tijd officieel als vermist te boek. Bij een grootscheepse bergingsoperatie in Berkhout eind 2007 zijn hun stoffelijke resten gevonden. De Hampden werd geborgen naar aanleiding van een verzoek van de Ierse Margaret Walsh (toen 88 jaar) om de resten van haar broer John Kehoe te bergen. Saunders en Kehoe zijn op 7 mei 2008 met militaire eer ter aarde besteld op het Britse Ereveld in Bergen.

Initiatief
Na afloop van de bergingsoperatie heeft burgemeester Leonie Sipkes bekendgemaakt dat er aan het Westeinde een gedenkteken zou komen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 7 mei 2008.

Bronnen

  • West Friesch Weekblad van 16 april 2008;
  • Noordhollands Dagblad van 2 november 2007 en 23 april 2008.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht