Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: W.K. de Bruin
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door RKBS De Krugerstee.

Vaassen, oorlogsmonument (bron: www.vaassen-online.nl)
Onthulling van het monument in 1946
Onthulling van het monument in 1946

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Vaassen (gemeente Epe) is een bakstenen zuil, geplaatst op een natuurstenen verhoging. Op de zuil is een zwarte plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'DEN VADERLANDT GETROUWE
E. BROUWER
H. EILANDER
J. DE GRAAF
G.W. MEIJER
H. PROPER
J. VOS
H.J. VAN WERVEN.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Vaassen (gemeente Epe) is opgericht ter nagedachtenis aan zeven personeelsleden van de NV Industrie die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Vier van hen zijn op 4 mei 1943 wegens hun betrokkenheid bij de April-Meistaking door de bezetter gefusilleerd.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

E. Brouwer, H. Eilander, J. De Graaf, G.W. Meijer, H. Proper, J. Vos en H.J. Van Werven.

De April-Mei staking van 1943 kreeg veel gehoor onder de fabrieksarbeiders van de ijzergieterij Vulcanus en de Industrie in Vaassen. De bezetter ondernam op 3 mei een poging om de staking te doorbreken, door van beide bedrijven tien werknemers te gijzelen. Zij werden later weer vrijgelaten. Op 3 mei werden tevens vijf personeelsleden, verdacht van de organisatie van de staking, in het Haackshuis ter dood veroordeeld door de bezetter. Een van hen, Willem van Norel, wist ter hoogte van Wenum te ontsnappen uit de wagen die de gevangenen weg bracht. Hendrik Eilander, Hendrik Proper, Herman Jan van Werven en Hendrik Jan Kroeze werden op 4 mei in de bossen bij de Waterberg te Arnhem door de bezetter gefusilleerd.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946. Jaarlijks wordt er op 19 april een herdenking bij het monument gehouden.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • www.vaassen-online.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht