Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 5 mei 2006
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door PCBS De Fontein.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Scholen aan Zee.

Den Helder, monument voor bombardementsslachtoffers (foto: 4 mei Comité Den Helder)
Den Helder, monument voor bombardementslachtoffers (foto: 4 mei Comité Den Helder)
Graven van de slachtoffers (foto: 4 mei Comité Den Helder)
Graven van de slachtoffers (foto: 4 mei Comité Den Helder)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Bombardementsslachtoffers' in Den Helder is een natuurstenen gedenksteen, waarop een zwarte plaquette is aangebracht. Het monument is 1 meter hoog, 1 meter breed en 30 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
DE BURGERSLACHTOFFERS VAN
DE BOMBARDEMENTEN OP DEN HELDER
IN DE TWEEDE WERELDOORLOG
1940-1945
MANNEN, VROUWEN EN KINDEREN
DIE DAARBIJ OM HET LEVEN KWAMEN,
LIGGEN HIER BEGRAVEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Ribberink Johannes Willem Maria 26-02-1919 21-12-1941

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Bombardementsslachtoffers' in Den Helder is opgericht ter nagedachtenis aan de 38 medeburgers die in juni 1940 zijn omgekomen tijdens een bombardement op Den Helder.

In de nacht van 24 op 25 juni 1940 vond het grootste bombardement uit de geschiedenis van Den Helder plaats. Uit onderzoek is gebleken dat het eerste bombardement die nacht is uitgevoerd door zes Britse toestellen, die de Rijkswerf als doel hadden. Over het tweede bombardement is nog veel onduidelijk. De vele afgeworpen brisant- en brandbommen troffen niet alleen de werf, maar ook de stad zelf werd zwaar getroffen.

Op vele plaatsen in de stad waren explosies te horen en er ontstonden vele branden. De dikke zwarte rook was 100 kilometer boven zee zichtbaar. Hoewel het niet bewezen is, gaat men er van uit dat deze bommen van Duitse toestellen afkomstig waren. Er vielen die nacht 38 doden, een groot aantal gewonden en op vele plaatsen in de stad woedden verwoestende branden. De slachtoffers van het 'Grote Bombardement' zijn naast elkaar begraven op de Algemene begraafplaats van Den Helder.

Oprichting
Toenmalig burgemeester Ritmeester beloofde tijdens de begrafenis van de 38 slachtoffers op 28 juni 1940 een gedenkteken op te richten. Het gemeentebestuur van Den Helder heeft deze belofte in 2006 waargemaakt.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 2006 door burgemeester G.H. Faber.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats aan de Huisduinerweg in Den Helder.

Bron
4 mei Comité Den Helder.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.