Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 4 mei 1960
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Jenaplanschool J.L. de Jonge.

Zierikzee, 'Joods monument' (foto: B. van Bohemen/NIOD)
Zierikzee, 'Joods monument' (foto: Joods Historisch Museum)
Zierikzee, 'Joods monument' (foto: Joods Historisch Museum)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Zierikzee (gemeente Schouwen-Duiveland) is een driehoekige, natuurstenen zuil. Op een van de zijdes is een abstracte afbeelding aangebracht.

Teksten
De tekst op de zuil luidt:

'1940 1945
TER
NAGEDACHTENIS
AAN ONZE
JOODSE
STADSGENOTEN
DIE WERDEN
WEGGEVOERD
EN NIMMER
TERUGKEERDEN.'

Op de achterzijde van de zuil zijn de namen van 21 joodse slachtoffers aangebracht:

'D. DREYFUSS
F.L. VAN DIJK
I. VAN DIJK
J. VAN DIJK
J.V. VAN DIJK
R. VAN DIJK
S. VAN DIJK
A.S. FRENK
B. FRENK
C. HEUMAN
L. HEUMAN
E.L. ISRAELS
B. LABZOWSKI
R. LABZOWSKI
L. LABZOWSKI
A. SPALTER
R. SPALTER
S. VAN DIJK
A. WILKES
A.A. WILKENS
B.R. WILKENS
I.A. WILKENS
S. WILKENS.'

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Zierikzee (gemeente Schouwen-Duiveland) herinnert aan 22 joodse medeburgers die op 24 maart 1942 door de bezetter zijn opgepakt en gedeporteerd. Geen van hen heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd.

De namen van de 22 slachtoffers luiden:

D. Dreyfuss, F.L. van Dijk, I. van Dijk, J. van Dijk, J.V. van Dijk, R. van Dijk, A.S. Frenk, B. Frenk, C. Heuman, L. Heuman, L. Heuman, E.L. Israels, B. Labzowki, R. Labzowki, A. Spalter, R. Spalter, A. Wilkens, A.A. Wilkens, B.R. Wilkens, I.A. Wilkens en S. Wilkens.

Op het monument staan de namen van enkele slachtoffers anders vermeld dan in het Digitaal Joods Monument.

Tijdens de bezetting zijn bijna alle joden uit Zeeland in maart 1942 naar Amsterdam geëvacueerd en vervolgens naar het oosten gedeporteerd, waar zij om het leven zijn gekomen. Een klein deel van de joodse bevolking wist onder te duiken en aldus te overleven.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1960 door opperrabijn E. Berlinger uit Utrecht.

Locatie
Het monument bevindt zich op de hoek hoek Caustraat/Grachtweg, nabij de Joodse begraafplaats in Zierikzee (gemeente Schouwen-Duiveland).

Bronnen

  • www.zierikzee-monumentenstad.nl;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht