Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 25 april 1996
Adopteer dit monument.

Rozenburg, monument voor Hendrik Goudappel (foto: Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Hendrik Goudappel in Rozenburg is een zwerfkei met een gepolijst bovenvlak, waarop een tekst en het embleem van de Indiëgangers is aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'IN MEMORIAM
NEDERLANDSCH-INDIË 1947 - 1949
H. GOUDAPPEL
GEBOREN 14.10.1926 ROZENBURG
GESNEUVELD 17-03-1949 BLITAR
EREGRAF KEMBING KOENING
SOERABAJA
(XXX) "PRINSES IRENE".'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Hendrik Goudappel herinnert de inwoners van Rozenburg aan deze medeburger die als militair in het voormalige Nederlands-Indië is gesneuveld op 17 maart 1949.

Onthulling
Het monument is onthuld op 25 april 1996 door burgemeester M.J. de Sutter- Bestens.

Locatie
Het monument bevindt zich op het plein voor de Algemene begraafplaats aan de Molenweg te Rozenburg.

Bron
Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht