Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Armando (1929)
Onthulling: 1995
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Nassauschool.

Groningen, 'Werkmanmonument' (Foto: Martin Borchert/KNvB)
Groningen, 'Werkmanmonument' (Foto: Martin Borchert/KNvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Werkmanmonument' in Groningen is een bronzen sculptuur van een geknotte boomstam. Het beeld is vijf meter hoog en twee meter breed. Bij het beeld is een informatiebord geplaatst.

Tekst
De tekst op het informatiebord luidt:

'ARMANDO
WERKMAN-MONUMENT
1995
BRONS
DIT BEELD IS IN HET WERKMANJAAR GEPLAATST
TER NAGEDACHTENIS AAN DE GRONINGER DRUKKER EN KUNSTENAAR
HENDRIK NICOLAAS WERKMAN (1882-1945)'

Symboliek
De geknotte boom is een metafoor voor geweld en menselijk drama. Voor kunstenaar Armando symboliseert de sculptuur kracht, onverzettelijkheid en opstandigheid, maar tegelijkertijd ook kwetsbaarheid. De jeugdherinneringen van Armando aan de bezettingsjaren vormen een belangrijk element in dit werk. De herinnering aan de bomen waar hij als kind in klom en die in de oorlog allen gekapt werden fungeert als uitgangspunt voor dit monument. Ook de met dit monument herdachte kunstenaar Hendrik Werkman haalde in zijn brieven herhaaldelijk het omkappen van bomen aan. In het oeuvre van Armando keert de boom veelvuldig terug als onderdeel van het 'schuldige landschap', de schijnbaar vredige omgeving van voormalige oorlogsgebieden die zou moeten getuigen van het drama dat er heeft plaatsgevonden.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Werkmanmonument' in Groningen is opgericht ter nagedachtenis aan de kunstenaar en drukker Hendrik Nicolaas Werkman die op 10 april 1945 door de bezetter is gefusilleerd.

Tijdens de bezettingsjaren schreef Hendrik Werkman samen met August Henkels en Ate Zuidhoff verschillende teksten waarin hij kritiek uitte op het nazi-regime. Dit deden zij onder de naam 'De Blauwe Schuit.' Op 10 april 1945 werd Werkman door de bezetter opgepakt en gefusilleerd in de bossen van Bakkeveen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1995, ter gelegenheid van het Werkmanjaar. De oprichting van het monument was een initiatief van de gemeente Groningen.

Locatie
Het 'Werkmanmonument' staat aan de Heresingel te Groningen (gemeente Groningen).

Bronnen:

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht