Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Jan de Baat
Onthulling: 4 mei 1995
Adopteer dit monument.

De Lier, herdenkingsmonument (foto: H. van der Meer)
De Lier, herdenkingsmonument (foto: H. van der Meer)
De Lier, herdenkingsmonument (foto: H. van der Meer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in De Lier (gemeente Westland) bestaat uit een zuil van zwart granito, die een roestvrijstalen structuur in tweeën splijt. Op het ene deel zijn in reliëf omhoogreikende armen afgebeeld, op het andere deel vragende, uitnodigende handen. Het geheel is geplaatst op een voetplaat van zwart granito. Het gedenkteken is 4 meter hoog, 3 meter breed en 5 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'HERDENKING
WAAKZAAMHEID.'

Symboliek
Het monument symboliseert de oorlog, die als een bominslag de geordende samenleving heeft ontwricht. De omhoogreikende armen herinneren aan het leed en de wanhoop, de vragende handen zijn bedoeld als waarschuwing tegen het opkomend fascisme.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument herinnert de inwoners van De Lier (gemeente Westland) aan het leed dat de Tweede Wereldoorlog heeft voortgebracht en waarschuwt tegen hernieuwd fascisme.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1995.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Sportlaan/Hoofdstraat in De Lier (gemeente Westland). Het gedenkteken wordt omgeven door een grasveld, waardoor het voor mindervaliden moeilijk toegankelijk is.

Bron
Gemeente Westland.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht