Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 25 april 2003
Adopteer dit monument.

Laren, 'Indië-monument' (foto: R. Kreukniet)
Laren, 'Indië-monument' (foto: R. Kreukniet)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Laren (gemeente Lochem) is een rood bakstenen muurtje waarin horizontale banden natuursteen zijn geplaatst. Op het muurtje is een plaquette bevestigd. Op de plaquette staat een afbeelding van een helm, zwaard en palmtak; het embleem van de oud Indië-strijders.

Tekst

De tekst op het monument luidt:

'TER HERINNERING AAN DE OUD LARENSE INDIË GANGERS
EN AAN HEN DIE VIELEN
25 APRIL 2003'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Aalderink Derk Jan 04-03-1927 28-05-1949

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Laren (gemeente Lochem) is opgericht ter nagedachtenis aan dertig Larense medeburgers die bij de politionele acties in het voormalig Nederlands-Indië als militair dienden. Twee van hen zijn daar om het leven gekomen.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

Derk-Jan Aalderink en Henk Schutte.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de heer Braakman, die aan de pastor duidelijk maakte hoezeer de veteranen alsnog behoefte hadden aan erkenning en waardering. De heer Leijenhorst schakelde daarop de belangenvereniging Wakker Laorne in, die ervoor zorgde dat het monument werd gerealiseerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 25 april 2003 door oud-Indiëganger S.L. Braakman en pastor Jan Leijenhorst.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de noordwestkant van de Nederlands Hervormde Kerk aan de Dorpsstraat in Laren (gemeente Lochem).

Bron
De heer R. Kreukniet.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht