Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 5 mei 2007
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
De 'Walk of Freedom' in Utrecht bestaat uit 120 granieten stoeptegels, die tezamen een wandelroute vormen.

Symboliek
De 120 stoeptegels die tezamen de 'Walk of Freedom' vormen zijn vervaardigd door middelbare scholieren en scholieren uit het basis- en speciaal onderwijs uit de provincie. De leerlingen hebben hierop op hun eigen manier verbeeld hoe zij denken over vrijheid en bevrijdingsdag.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Met de 'Walk of Freedom' in Utrecht wordt uitdrukking gegeven aan het verleden, de bevrijding en vrede voor de toekomst.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 2007 door minister-president Balkenende. De onthulling vond plaats in het kader van de Nationale Start Viering Bevrijding 2007.

Locatie
De 'Walk of Freedom' loopt van het Domplein via de Catharijnesingel, Jutphaseweg en Beneluxlaan naar het park Transwijk in Utrecht.

Bronnen

  • Krantenartikel in het Utrechts Nieuwsblad van 17 april 2007;
  • Krantenartikel in de Amersfoortse Courant van 7 mei 2007.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht