Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 23 juni 2007
Adopteer dit monument.

Strijbeek, oorlogsmonument (foto: www.versieralphen-chaam.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in Strijbeek (gemeente Alphen-Chaam) is een plaquette.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in Strijbeek (gemeente Alphen-Chaam) is opgericht ter nagedachtenis aan het Duitse radarkamp ‘Bisam’, waar in de jaren 1940-1944 een groot aantal burgers tewerkgesteld werden.

Kamp ‘Bisam’ op de Goudberg bij Strijbeek maakte deel uit van het Duitse ‘Himmelbett’-systeem. Dit was een linie van radarpeilstations die ten doel had om Engelse bommenwerpers op te sporen. De radarpost op de Goudberg moest tevens waken voor Engelse aanvallen op het vliegveld van Gilze-Rijen, dat in handen van de bezetter was. Reeds in 1940 werd een perceel aan de Kilometerbaan in beslag genomen. In de tweede helft van maart 1942 kwam een groot aantal vrachtauto’s de Goudbergseweg ingereden en voerde een ontzagwekkende hoeveelheid bouwmaterialen aan. Deze bouwmaterialen waren nodig voor de aanleg van een Duits kamp met een grootte van 47 hectare. Dit kamp kreeg de naam ‘Bisam’. Alle weilanden tegenover de Goudbergweg werden in beslag genomen en er werd een manshoge prikkeldraadversperring opgericht. Hierna is men gestart met de bouw van de barakken. Er verrezen een kantoortje, een wachtlokaal, een kantine met keuken en een grote slaapbarak.

Het kantoortje werd het domein van Oberfeldwebel Sabottka, ook wel de “Spies” genaamd. Hij stond bekend om zijn wrede en ongemanierde optreden, vooral naar de bewoners van Strijbeek toe. Zij moesten helpen bij de opbouw van het kamp en later ook werkzaamheden in het kamp zelf uitvoeren. Tevens moesten de omwonenden helpen bij aanleg van de twee Radarinstallaties. Deze installaties draaiden op kolossale betonnen constructies. Het waren zware werkzaamheden in vaak erbarmelijke omstandigheden.

Ondanks de ingenieuze Duitse radarsystemen lukte het de bezetter niet om de Engelse bommenwerpers te stoppen. Na verschillende bombardementen in oktober 1944 besloten de Duitsers te vluchten. Met springstoffen werden de radarposten opgeblazen en de barakken in brand gestoken. ‘Funkstelle Bisam’ behoorde voorgoed tot het verleden.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van Heemkundekring Paulus van Daesdonck. In samenwerking met Staatsbosbeheer, gemeente Alphen-Chaam en betrokken buurtbewoners is het monument gerealiseerd, op de plaats waar vroeger de houten wachttoren heeft gestaan.

Onthulling
Het monument is onthuld op 23 juni 2007.

Locatie
Het monument bevindt zich bij de Kilometerbaan op de Strijbeekse Heide, op de hoek van het bos aan de kant van Strijbeek (gemeente Alphen-Chaam).

Bronnen
De Gelderlander van 24 april 2007.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.