Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Martijn Luns (typografie)
Adopteer dit monument.

Amsterdam, plaquette aan de Zuiderkerk (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Amsterdam, plaquette aan de Zuiderkerk (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Het monument

Vorm en materiaal
Op de plaquette aan de Zuiderkerk in Amsterdam is een tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'VAN FEBRUARI TOT AUGUSTUS 1945 WAS DEZE KERK
DE GEMEENTELIJKE DOODENBEWAARPLAATS.
DOOR ONTBERING, HONGER EN DUITS GEWELD STIERVEN
TE AMSTERDAM IN HET LAATSTE OORLOGSJAAR
MEER MENSEN DAN BEGRAVEN KONDEN WORDEN.
HIER WAS HUN TIJDELIJKE RUSTPLAATS.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette aan de Zuiderkerk in Amsterdam herinnert aan de inrichting van de Zuiderkerk als tijdelijke Gemeentelijke Dodenbewaarplaats. Wegens een ongekend hoog sterftecijfer konden de lichamen niet allemaal direct begraven worden.

Na oktober 1944 steeg het sterftecijfer onder de Amsterdamse bevolking schrikbarend, wegens een groot gebrek aan voedsel. Doordat de bezetter paarden, auto's en andere vervoersmiddelen vorderde ontstonden er grote transportproblemen. Begraven binnen de wettelijke termijn van vijf dagen was niet meer mogelijk. Ook was er vrijwel geen hout aanwezig om doodskisten te maken. Het Gemeentelijk Bureau voor Lijkbezorging werd op 30 januari 1945 opgericht om de achterstand in te halen. De Zuiderkerk werd ingericht als Gemeentelijke Dodenbewaarplaats.

Het grootste aantal doden dat op één dag in de Zuiderkerk lag was 135, meestal was het ongeveer 50. In augustus 1945 waren de problemen grotendeels opgelost en kon de Zuiderkerk gesloten worden.

Locatie
De plaquette bevindt zich aan de gevel van de Zuiderkerk aan het Zuiderkerkhof 72 te Amsterdam.

Bron
Vertel de verhalen van Frans Heddema en Margit Willems (Stadsdeel Amsterdam-Centrum, 2005). ISBN 90-9019166-6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.