Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 21 april 1995
Adopteer dit monument.

Oosterhuizen, bevrijdingsmonument (foto: Jan van den Heuvel)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Oosterhuizen (gemeente Apeldoorn) is een zwerfkei met daarop bevestigd een zwarte plaquette. Hierop is het Canadese esdoornblad aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'16-4-'45 OOSTERHUIZEN 21-4-'95
PRINCESS PATRICIA'S CANADIAN LIGHT INFANTRY
WE DO REMEMBER'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument in Oosterhuizen (gemeente Apeldoorn) herinnert aan de bevrijding van Beekbergen, Oosterhuizen en Lieren door Canadese militairen op 17 april 1945.

In april 1945 kreeg de Canadese Princess Patricia’s Canadian Light Infantry (PPCLI) opdracht om ten zuiden van Apeldoorn via de dorpen Oosterhuizen, Lieren en Beekbergen op te rukken naar Apeldoorn, samen met andere eenheden van de 2nd Canadian Infantry Brigade.
Op 16 april 1945 marcheerden de Canadezen op langs de beide kanaaloevers vanuit Eerbeek. Duitse tegenstand was er nauwelijks. In Veldhuizen aangekomen bleek de brug vernield, maar de Canadezen kregen hier wel de beide oevers in handen. Zij besloten daar onmiddellijk gebruik van te maken om Apeldoorn vanuit het zuiden te kunnen bevrijden. Omdat de voertuigen en de zware uitrusting zich nog ten oosten van het kanaal bevonden, was herstel van de brug van groot belang. De Canadese brigadecommandant stuurde zijn beide overige bataljons –waaronder de PPCLI- hier naar toe.

Zo kon het gebeuren dat op de avond van 16 april 1945 een paar Canadese soldaten in Oosterhuizen poolshoogte kwamen nemen, voordat de rest het kanaal zou oversteken. Zij vormden een verkenningspatrouille, die was uitgestuurd door de PPCLI. In de vroege morgen van 17 april had de genie de vernielde brug door een ‘Baileybrug’ vervangen. Vervolgens trok de rest van de Canadese infanterie brigade over de brug. De PPCLI nam posities in bij Oosterhuizen en Lieren, de overigen kozen opstellingen ten noorden van Loenen in de omgeving van de Vrijenberg. De Canadese troepen konden zonder verdere tegenstand de drie dorpen op 17 april 1945 bevrijden.

Onthulling
In navolging van het bevrijdingsmonument in Lieren werd op 21 april 1995 het monument in Oosterhuizen onthuld door de burgemeester van Apeldoorn, de heer H.J.E. Bruins Slot.

Bronnen

  • De heer Jelle Reitsma;
  • www.apeldoornendeoorlog.nl;
  • Apeldoorn '40-'45, het verhaal achter de Apeldoornse oorlogsmonumenten van Jan Heerze en Jelle Reitsma (Apeldoorn, 2006);
  • Bevrijdingsatlas Veluwe van E. van de Weerd, P.A. Veldheer en G. Crebolder (Barneveld, 1985). ISBN 90-70150-19-0;
  • Gelderland bevrijd van Drs. C.H.J. Peters (Hulst, 1994). ISBN 90-5327-112-0;
  • Canadezen in actie van H. Bollen en P. Vroemen (Arnhem, 1994). ISBN 90-6255 599-3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht