Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.

Amsterdam, monument van voetbalclub BPC (foto: Anita van Stel)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument van voetbalclub BPC te Amsterdam is een gedenksteen met op de voorzijde een plaquette, een heraldisch wapen en twee kleine plaatjes van witte natuursteen. De linkerhelft van de gedenksteen is bekroond met een bol van witte natuursteen. Voor het monument is een perkje aangebracht.

Teksten
De tekst op de plaquette luidt:

'MIJ IS ELKE DAG VERLOREN
DIE UW STEMME NIET VERNEEMT.'

De tekst op het heraldisch wapen luidt:

'BPC'.

Op de twee gedenksteenjes zijn de jaartallen 1940 en 1945 aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument van voetbalclub BPC te Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan alle leden van het joodse Be quick Pollux Combinatie die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn omgebracht.

Locatie
Het monument bevindt zich op het terrein van Sportpark Voorland, gelegen aan het Voorlandpad te Amsterdam.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Steven van der Gaag | 4 mei 2020

De club bestaat niet meer, maar wij zullen niet vergeten.